Skip to main content

Σε οικονομικό αδιέξοδο η Hellenic Steel

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η Hellenic Steel, καθώς οι μέτοχοι της μειοψηφίας μπλοκάρουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση του εργοστασίου
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χάλυβος, πιο γνωστή ως Hellenic Steel, καθώς η απαραίτητη για την επιβίωσή της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ μπλοκάρει από τους μετόχους της μειοψηφίας. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει με 51,81% ο όμιλος Riva, ο οποίος έχει και το μάνατζμεντ, με 30,83% η Τράπεζα Πειραιώς, με 14,84% η Ιαπωνική Marubeni και με 2,51% η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Hellenic Steel, η οποία έγινε στις 8 Ιανουαρίου και στην οποία παρέστη το 97,49% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, οι δύο μέτοχοι της μειοψηφίας και συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς και η Marubeni, οι οποίες συγκεντρώνουν το 45,67% του μετοχικού κεφαλαίου, καταψήφισαν την προταθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου. Στη συνέλευση δεν παρέστη η Εθνική Τράπεζα.

Η Hellenic Steel διαθέτει εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη από το 1970 με παραγωγική δυναμικότητα 800.000 τόνους σε πλατέα προϊόντα ψυχρής έλασης, 95.000 τόνους σε επικασσιτερωμένα πλατέα προϊόντα και 135.000 τόνους σε επιψευδαργυρωμένα πλατέα προϊόντα.

Το θέμα της βιωσιμότητας της Hellenic Steel θέτει με επιστολή του στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζητώντας την παρέμβασή της, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της εταιρείας.

Όπως τονίζει ο κ.Ψωμιάδης, η εταιρεία βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχειγίνει αρνητικό, θεωρείται ανακλητέα λόγω των ζημιών (άρθρο 48 του ΚΝ2190/20) και είναι απαραίτητη για την επιβίωσή της μια ουσιαστική καιγενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. «Η στάση τωνμετόχων της μειοψηφίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και σύμφωναμε όσα προβλέπει ο νόμος στη διακοπή της λειτουργίας της εταιρίας καιστην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Συνέπεια αυτού θα είναι 400άμεσα εργαζόμενοι και 1.000 έμμεσα απασχολούμενοι να βρεθούν χωρίςεργασία από τη μια μέρα στην άλλη», αναφέρει στην επιστολή ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στογραφείο του στη νομαρχία με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην εταιρεία που του εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

Το πιο καινούριο μηχάνημα είναι 27 ετών
«Η διοίκηση θέλει να προχωρήσει σε επενδύσεις και αύξηση του μετοχικούκεφαλαίου, αλλά οι δύο μέτοχοι αρνούνται να συνεισφέρουν. Προσπαθούμενα ασκήσουμε μια πίεση στην πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρξει σύγκλισητων δυο μεγάλων μετόχων. Το πιο καινούριο μηχάνημα είναι 27 ετών, κάτιπρέπει να γίνει για να έχει και άλλο μέλλον», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρίας, κ. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, το 2009 η παραγωγή της Hellenic Steel ήταν μειωμένη κατά 50% λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο η εταιρία δεν προχώρησε σε περικοπές προσωπικού. Παράλληλα, τα πρώτα μηνύματα για το 2010 είναι ενθαρρυντικά.

«Από την Κυριακή μπήκε ακόμη μια γραμμή παραγωγής. Από πληροφορίες που έχουμε, στην Ιταλία - όπου είναι η καρδιά του ομίλου Riva και από εκεί μεταφέρεται η πρώτη ύλη σε όλα τα εργοστάσια - έβαλαν και άλλη υψικάμινο και θα βάλουν ακόμη ένα έλαστρο ώστε να βγάζουν περισσότερη πρώτη ύλη. Η χρονιά μας ξεκίνησε καλύτερα φέτος», λέει ο κ. Πασχαλίδης.

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2009 ο όμιλος Riva είχε προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ζητώντας να του δοθεί η δυνατότητα να υπαναχωρήσει από τη συμφωνηθείσα συλλογική σύμβαση εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης. Μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης η διοίκηση της Hellenic Steel υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για μηδενικές αυξήσεις και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δέχτηκαν να λάβουν σε δυο δόσεις τη συμφωνημένη αύξηση του 5,5%. Η εταιρεία συμφώνησε τον Απρίλιο του 2009 στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο να μην προβεί σε απολύσεις με το όριο του 2% ως το 2010.

ZENITH