Skip to main content

Σε πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα οδεύει η ΕΒΖ

Σε μικρότερο διοικητικό σχήμα ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση αποφάσεων, αλλά και
Σε μικρότερο διοικητικό σχήμα ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση αποφάσεων, αλλά και ταυτόχρονα να δείξει έμπρακτα ότι πειθαρχεί στις απαιτήσεις των καιρών για πάσης φύσεως περικοπές εξόδων.

Το «σήμα», σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαβιβαστεί από τη διοίκηση της μεγαλομετόχου ΑΤΕbank, προς το νέο management της εισηγμένης ΕΒΖ και εκτός απροόπτου θα λάβει «σάρκα και οστά» στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του τρέχοντος μήνα. Τί πρόκειται να γίνει τότε; Η ΕΒΖ έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, στις 22 Μαρτίου, και στην «ατζέντα» των θεμάτων της έχει περιλάβει και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόθεση της ATEbank είναι να μειώσει κατά δύο έως τέσσερα μέλη το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα, κάτι που, αν επαληθευτεί, θα σημάνει τον περιορισμό σε 7μελές ή το πολύ 9μελές διοικητικό συμβούλιο, αντί του 11μελούς που υπάρχει σήμερα στη βορειοελλαδική βιομηχανία. Άλλα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι η λήψη απόφασης για την παράταση της διάρκειας της Εταιρείας, η επικύρωση της εκλογής μέλους του Δ.Σ., σε αντικατάσταση παραιτηθέντως, αλλά και η τροποποίηση των άρθρων 6 και 8 του καταστατικού της εταιρείας, περί του Δ. Σ.

Δεν αποκλείεται, επίσης, στο πλαίσιο της συνέλευσης να γίνει αναφορά και στο θέμα του νέου επιχειρησιακού πλάνου που έχει ζητήσει η ΑΤΕ από την καινούρια διοίκηση της ΕΒΖ. Λεπτομέρειες, πάντως, δεν είναι καθόλου πιθανό να γνωστοποιηθούν, καθώς πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη, με προοπτική να είναι έτοιμη και ολοκληρωμένη προς τα μέσα Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση δε, το πνεύμα που θα διαπνέει το νέο business plan θα κινείται επί της αρχής «όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ξεκινώντας από μηδενική βάση».

Μέχρι τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, βέβαια, η διοίκηση της ΕΒΖ έχει άλλους «πονοκεφάλους» να λύσει. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με τον άστατο καιρό και τις συνεχείς βροχοπτώσεις, επί μακρόν, που έχουν καθηλώσει τους αγρότες έξω από τα… χωράφια τους. Οι λάσπες στους περισσότερους αγρούς της Μακεδονίας και της Θράκης δεν επιτρέπουν την καλλιέργειά τους, με συνέπεια η σπορά να έχει καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως επίσης και σε μερικούς νομούς της Θεσσαλίας. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης έως σήμερα έχουν υπογραφεί συμβόλαια με αγρότες μόνο για περίπου 100 χιλ. στρ., όταν για την κάλυψη των αναγκών της εθνικής ποσόστωσης (δηλαδή 151.000 τόνους ζάχαρης) η ΕΒΖ εκτιμά ότι θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν κάτι λιγότερο από 225.000 στρέμματα. Η διοίκηση της βιομηχανίας δηλώνει πως δεν ανησυχεί από την καθυστέρηση στη σπορά.

ZENITH