Skip to main content

Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν οι βάσεις λόγω εισακτέων

Σε 68.345 θα ανέλθει φέτος ο γενικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. 

Σε 68.345 θα ανέλθει φέτος ο γενικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Εξ αυτών οι 44.200 θέσεις είναι σε Πανεπιστήμια και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και οι 24.145 θέσεις σε ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.

Τις θέσεις εισακτέων αναμένεται να τις διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων για τις Στρατιωτικές Σχολές, για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και οι θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.λπ.

Από τον ανωτέρω συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:

  • ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.
  • ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη  2013 ή 2014. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
  • ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.
  • ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.
  • Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μικρή μείωση όπως είχε εξαγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχυ για τους υποψηφίους. Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αναμένεται εκτόξευση βάσεων, ενώ μικρή άνοδος θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, πλην της Νομικής.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, παρά τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται στο σύνολο των θέσεων των ΑΕΙ, η κατανομή έχει γίνει σε γενικές γραμμές ισόποσα, με αποτέλεσμα η μείωση να μην ξεπερνά το 10% ανά τμήμα. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται από 5 έως 15 θέσεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Η συγκρατημένη τάση προς τα κάτω, ειδικά σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, που έχασε μόνο 5 θέσεις, αποτελεί «δίχτυ προστασίας» για τους αριστούχους που διεκδικούν την είσοδό τους στη σχολή, καθώς η βάση θα είναι μεν ανεβασμένη, αλλά δεν θα εκτοξευτεί.

Δυσθεώρητη θα είναι η βάση των Αρχιτεκτονικών Σχολών, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων. Συγκεκριμένα, η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ χάνει 40 θέσεις, ενώ η Αρχιτεκτονική της Θράκης χάνει 100 θέσεις.

Στην Πάτρα, οι θέσεις της συγκεκριμένης σχολής μειώνονται κατά 35, ενώ η σταθερή κατανομή στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία (σ.σ. χάνουν μόνο 5 θέσεις) δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά για τους υποψηφίους που θα παλέψουν σκληρά για την εισαγωγή τους στην Αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα των θέσεων στη συγκεκριμένη σχολή συνδέεται σε ένα βαθμό με τους 150 πρωτοετείς μετεγγραφόμενους σε ΕΜΠ και ΑΠΘ. Οι πρωτοετείς βρίσκονται στον «αέρα» και από την πλευρά του υπουργείου έχει διατυπωθεί η πρόταση ακόμα και να ενταχθούν στο σύνολο των μετεγγραφομένων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

ZENITH