Skip to main content

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ

Ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων πριν από τις 19 Μαΐου θα πρέπει να εξετάσει ως σοβαρό ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο.
Ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων πριν από τις 19 Μαΐου θα πρέπει να εξετάσει ως σοβαρό ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο, το οποίο, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, κάνει ανοικτά λόγο για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να πεισθούν οι αγορές, αλλά και οι εταίροι στην Ευρωζώνη για τις πραγματικές προθέσεις της Αθήνας. Το γεγονός, ωστόσο, φαίνεται να προκαλεί τη δυσαρέσκεια ακόμη και των αξιωματούχων του ΔΝΤ, το οποίο, μέσω του διευθυντή του κ. Ντ. Στρος Καν, δηλώνει εντυπωσιασμένο για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την διόρθωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Πίσω στην Ευρώπη, όμως, η επιμονή της Γερμανίας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, πριν ανάψει το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκαλεί τον κίνδυνο να ναυαγήσει ολόκληρο το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί ένας από τους βασικούς όρους της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, προβλέπει ότι για να έλθει η βοήθεια από το ΔΝΤ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει συμφωνήσει στην παροχή της βοήθειας και η Ευρωζώνη, προκειμένου τα χρήματα να φτάσουν στην Ελλάδα ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές. Όσο όμως η Γερμανία καθυστερεί, τόσο το σχέδιο αργεί «να πάρει μπρος», με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

ZENITH