Skip to main content

«Σε πρόγραμμα στήριξης μέχρι το 2018 η Ελλάδα»

Απαραίτητο για την Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ύψους έως 40 δισ. ευρώ, εκτιμά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μαρσέλ Φράτσερ, ένας από τους Γερμανόφωνους οικονομολόγ
Άμεσα αναγκαίο για την Ελλάδα, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά έως το 2018, κρίνει πως είναι ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-40 δισ. ευρώ ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ, ένας από τους Γερμανόφωνους οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

 

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο ίδιος επισημαίνει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, εξηγώντας ότι η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητά του πως η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι αναμένεται να συνάψουν σχετική συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων.
 
«Ένα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα», εξηγεί ο κ. Φράτσερ, που ηγείται ενός εκ των σπουδαιότερων κέντρων οικονομικής σκέψης στην Ευρώπη.
 
Ξεκαθαρίζει, ακόμη, πως για να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές, χρειάζεται χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», τονίζει.
 
Κληθείς να σχολιάσει το εάν όλα θα έχουν επικυρωθεί σε συμφωνία έως την κομβική κατά πολλούς 24η Απριλίου, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν παίρνει στα σοβαρά»  την ημερομηνία που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, εξηγώντας ότι «έχουμε δει και στο παρελθόν να μην τηρούνται οι προθεσμίες».
 
Εντούτοις, διευκρινίζει πως «είμαστε γενικά σε καλό δρόμο». «Τα σημάδια που ακούω εδώ στη Γερμανία, είναι ότι "θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα" και θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι τώρα αυτό που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να στείλει το δικό της μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δεσμευτεί», αποφαίνεται ο κ. Φράτσερ. 
 
«Τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπουμε το ίδιο έργο, δηλαδή την τρόικα να ζητά περισσότερα και την ελληνική πλευρά να κάνει τα λιγότερα που πρέπει, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα και γι' αυτό πιστεύω πως στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία», καταλήγει.

ZENITH