Skip to main content

Σε «ρηχά νερά» η αγορά στις εκπτώσεις, αναμένεται μεγάλο κύμα προσφορών

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει στις χειμερινές εκπτώσεις οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στην αναθέρμανση της αγοράς, καθώς οι πωλήσεις στα καταστήματα τόσο του κέντρου,
Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει στις χειμερινές εκπτώσεις, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, για την αναθέρμανση της αγοράς, καθώς οι πωλήσεις στα καταστήματα τόσο του κέντρου, όσο και των περιφερειακών συνοικιών κινήθηκαν σε ρηχά νερά.

«Με εξαίρεση τις πρώτες δύο εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων, στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, όταν πραγματικά υπήρξε κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς, το υπόλοιπο διάστημα διέψευσε τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενόψει της σημερινής «αυλαίας» για τις χειμερινές εκπτώσεις.

Ο κ. Παντελής Φιλιππίδης τονίζει ότι αν και τα ποσοστά των εκπτώσεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένα φέτος, το κοινό, από ένα χρονικό σημείο και μετά, περπατούσε μεν στην αγορά, αλλά δεν έμπαινε μέσα στα καταστήματα για ψώνια. «Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία ακόμη για την κάμψη του τζίρου και δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω ένα ποσοστό που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε και παρέπεμψε στην ειδική έρευνα που εκπονεί κάθε φορά ο ΕΣΘ, λίγες ημέρες έπειτα από τη λήξη ισχύος μιας περιόδου εκπτώσεων.

Έρχονται προσφορές

Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως και τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουν και πάλι οι έμποροι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, επιλέγοντας να προχωρήσουν στην τακτική των προσφορών. «Εκτιμώ ότι θα υπάρξει κύμα υποβολής αιτημάτων προς τον Εμπορικό Σύλλογο για τη διεξαγωγή προσφορών», λέει χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω ο κ.Φιλιππίδης παραδέχεται ότι εκτός από την κλονισμένη ψυχολογία του καταναλωτή, συνεπεία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για τις αρνητικές εξελίξεις στην εθνική μας οικονομίας, υπάρχει και το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Φόβοι για λουκέτα 

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, τονίζει ότι πολλά από τα αιτήματα για δάνεια που καταθέτουν οι επαγγελματίες απορρίπτονται από τις τράπεζες, ενώ προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική και δεν «ανοίξουν» οι «στρόφιγγες» των χορηγήσεων, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα οδηγηθούν σε λουκέτα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία. «Πού θα πάει να απασχοληθεί αυτός ο κόσμος που χάνει τη δουλειά του», αναρωτιέται ο κ. Φιλιππίδης και παραπέμπει στην αποκαρδιωτική εικόνα που δείχνουν πολλοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης, μηδέ εξαιρουμένης και της οδού Τσιμισκή, όπου παλαιότερα οι επιχειρηματίες «έδιναν μάχη» και μεγάλα ποσά, ως αέρα, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή, αν κάποιο  κατάστημα άδειαζε.

Προβληματισμό, τέλος, εκφράζει ο αντιπρόδρος του ΕΣΘ και για τα νέα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα όσο και στα τσιγάρα, που αναμένεται ότι θα λάβει η κυβέρνηση στις προσεχείς ημέρες, τονίζοντας ότι «όσα χρήματα φεύγουν από τις τσέπες των καταναλωτών για φόρους, χάνονται από την κατανάλωση στην αγορά».

ZENITH