Skip to main content

Σε ρηχά νερά η κίνηση στον ΟΛΘ το πρώτο δίμηνο

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας, το δίμηνο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2010, η κίνηση στο ΣΕΜΠΟ είναι μειωμένη κατά 13,88%, ενώ αντίστοιχα στο συμβατικό λιμάνι η πτώση κυμαίνε
Σε «ρηχά νερά» κινήθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι εμπορευματικές ροές στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, αφού η κίνηση τόσο στο συμβατικό φορτίο, όσο και στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, εμφάνισε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τις επιδόσεις του πρώτου διμήνου πέρσι. Η συνέχεια ωστόσο δείχνει να είναι καλύτερη κι εκτιμάται ότι στο 3μηνο, η κατάσταση ομαλοποιείται και επανέρχεται το θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία της ΟΛΘ ΑΕ, για το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2010, τα συνολικά εμπορεύματα που διακινήθηκαν από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της πόλης, παρουσιάζονται μειωμένα κατά 6,98%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2009, ενώ η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη στο ΣΕΜΠΟ, καθώς ανέρχεται σε 13,88%. Εξαίρεση αποτελεί ο αριθμός των πλοίων που «έδεσαν» στο λιμάνι, ο οποίος εμφανίζεται αυξημένος σε ποσοστό 7,20% (στα 268 φέτος, από 250 καράβια το πρώτο δίμηνο του 2009) και των επιβατών που διακινήθηκαν μέσω ΟΛΘ (φέτος 3.342 άτομα, από 2.257 πέρυσι) ο οποίος είναι 48% υψηλότερος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο συμβατικό τμήμα του λιμανιού, φέτος διακινήθηκαν 2.362.015 τόνοι, από 2.539.175 τόνοι το πρώτο δίμηνο πέρυσι, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να γράφει η προβλήτα ΑΓΕΤ, με μείωση κίνησης σε ποσοστό 24,52%. Στο ΣΕΜΠΟ, από την άλλη πλευρά, η διακίνηση διμήνου είναι μειωμένη κατά 5.836 TEU’s, καθώς διαμορφώνεται φέτος σε 36.221 TEU’s από 42.057 TEU’s πέρυσι. Η υποχώρηση αυτή εν πολλοίς αποδίδεται στο συνδυασμό της οικονομικής κρίσης, που έχει επιφέρει συρρίκνωση του μεταφερόμενου όγκου εμπορευμάτων διεθνώς, και στο ό,τι Χριστούγεννα και Πάσχα ήταν χρονικά κοντά η μια γιορτή με την άλλη, με αποτέλεσμα πολλές παραγγελίες από εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις του νομού να εξυπηρετήθηκαν, ταυτόχρονα, από τα τέλη του 2009.

Οι ίδιες πηγές της ΟΛΘ ΑΕ, εξάλλου, αναφέρουν ότι σε επίπεδο τριμήνου, με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η υστέρηση στην κίνηση του πρώτου διμήνου υπερκαλύπτεται από τις επιδόσεις του Μάρτη. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στη Voria.gr, «στο ΣΕΜΠΟ η κίνηση στο φετινό τρίμηνο συνολικά θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, με την αύξηση το Μάρτιο να είναι τέτοια που να ανατρέπει την αρνητική εικόνα από το –13,88% στο δίμηνο. Αντίστοιχα, στο συμβατικό φορτίο από το –7% του διμήνου θα περάσουμε στο τρίμηνο εκτός απροόπτου σε αύξηση σε ποσοστό 4%-5%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι».

ZENITH