Skip to main content

Σε σύγκρουση εργαζόμενοι και εργοδοσία στο Planet Home

Στα «χαρακώματα» οδηγούνται εργαζόμενοι και εργοδοσία στο κατάστημα Planet Home στην ανατολική Θεσσαλονίκη Το εναπομείναν προσωπικό της επιχείρησης προέβη σε επίσχεση εργασίας, μεταξύ 13 και 17 Μαΐου,
Στα «χαρακώματα» ενόψει μιας σύγκρουσης που φαίνεται ότι θα έχει και νομικές πτυχές οδηγούνται εργαζόμενοι και η εργοδοσία στο κατάστημα Planet Home του ομίλου Γιαννούλα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το εναπομείναν προσωπικό της επιχείρησης, με την κάλυψη της ένωσης εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, προέβη σε 4ήμερη επίσχεση εργασίας, μεταξύ 13 - 17 Μαΐου, διεκδικώντας δεδουλευμένα 2-3 μηνών, ενώ καταλογίζει και σοβαρές ευθύνες στην ιδιοκτησία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο εργασίας. Όπως καταγγέλλεται, μόλις περίπου 1,5 έτη μετά τα εγκαίνια του καταστήματος, το Planet Home έχει απομείνει να απασχολεί σήμερα μόνο 17 άτομα, έναντι 80, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2008. Στο μεσοδιάστημα έληγαν οι δίμηνες συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι υπάλληλοι και που, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, δεν ανανεωνόταν, με τη δικαιολογία ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο οι καλύτεροι.

Το προσωπικό υποστηρίζει, ακόμη, ότι ούτε οι πληρωμές είχαν κανονική ροή από την πρώτη ημέρα, πως οι ελπίδες που τους έδινε η διεύθυνση για αποκατάσταση της ομαλότητας στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδείχθηκαν φρούδες και ότι τον τελευταίο μήνα ενισχύθηκαν δραστικά οι πιέσεις για εικονικές απολύσεις και διαθεσιμότητες. Λάθος χειρισμοί αποδίδονται και στην οργάνωση του καταστήματος, τόσο σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση του κοινού το οποίο φέρεται να δυσανασχετούσε, όσο και στην αποθήκη και τις παραλαβές των εμπορευμάτων, οι οποίες δεν αρκούσαν για την κάλυψη των παραγγελιών. Όλα αυτά, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είχαν ως συνέπεια τη μείωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση και των ημερήσιων εισπράξεων του καταστήματος, στο οποίο, ωστόσο, παραδέχονται πως θα επιστρέψουν για δουλειά, μόλις τους κατατεθούν τα οφειλόμενα. Προς ώρας όμως δεν έχει γίνει αυτό.

Από την πλευρά της η ιδιοκτησία του Planet Home χαρακτηρίζει την επίσχεση εργασίας ως μια καταχρηστική και επιθετική πρωτοβουλία σε βάρος της επιχείρησης και αφήνει να εννοηθεί πως θα απαντήσει δια της νομικής οδού για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Το κατάστημα, μολονότι είναι το μεγαλύτερο της αλυσίδας Planet Home (έχει άλλα τρία στην Αθήνα) και συνιστά επένδυση 7,5 εκ. ευρώ, φαίνεται ότι δεν τα πάει καλά, πληρώνοντας το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που πλήττει ολόκληρη την αγορά.

ZENITH