Skip to main content

Σε τέλμα οι ξένες επενδύσεις

Λιμνάζουσα και άκρως ανησυχητική μοιάζει η κατάσταση σε επίπεδο ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου οι άμεσες επενδύσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 25%, σε ετήσια βάσ
Λιμνάζουσα και άκρως ανησυχητική μοιάζει η κατάσταση σε επίπεδο ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου οι άμεσες επενδύσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 25%, σε ετήσια βάση, υποχωρώντας στα 1.169 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναλυτικά, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1.169 εκατ. ευρώ (1.554 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009), ενώ σημειώθηκε εκροή ύψους 371 εκατ. ευρώ (389 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 8,8 δισ.ευρώ (19,8 δισ. ευρώ το 2009). Ειδικότερα, σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 15,9 δισ. ευρώ), καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (κατά 968 εκατ. ευρώ). Εκροές ύψους 815 και 289 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και παράγωγα του εξωτερικού αντίστοιχα.

Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 9,2 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 20,9 δισ. ευρώ (8,9 δισ. ευρώ το 2009) οφείλεται κυρίως στον δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης (της τάξεως των 20 δισ. ευρώ), όπως προαναφέρθηκε, καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 22 δισεκ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν περίπου κατά το ήμισυ από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 21,2 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα για τον Μάιο του 2010, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 69 εκατ. ευρώ (244 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τη σημαντικότερη συναλλαγή να αφορά εισροή 50 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρία Chabana SA (Πολωνία) για την αγορά νέων μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα Hellenic Steel.

Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 178 εκατ. ευρώ (45 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τη σημαντικότερη συναλλαγή της κατηγορίας αυτής να αφορά την εκροή 99 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση του υποκαταστήματος της Eurobank στην Πολωνία EFG Eurobank Ergasias SA Polka AK.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 5,9 δισ. ευρώ (11,9 δισ. ευρώ το 2009), η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 8,3 δισεκ. ευρώ) και στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 337 εκατ. ευρώ. Ειδικώς για τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, η εκροή αντιπροσωπεύει εξόφληση ομολόγων λήξεως Μαΐου, η οποία χρηματοδοτήθηκε με πόρους του μηχανισμού στήριξης και όχι με επανατοποθέτηση.

Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 2,1 δισεκ. ευρώ), σε χρηματοοικονομικά παράγωγα εξωτερικού (κατά 453 εκατ. ευρώ) και σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων (κατά 153 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά στις «λοιπές» επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 6,0 δισ. ευρώ (9,9 δισ. ευρώ), η οποία αντανακλά κυρίως την αύξηση (εισροή) κατά 20,2 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους. Από το ποσό αυτό τα 20.051 εκατ. ευρώ αφορούν στο δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας.

Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση (εκροή) κατά 8,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού και από τη μείωση (εκροή) κατά 5.2 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

ZENITH