Skip to main content

Σε «τενεκεδούπολη» έχουν μετατραπεί τα λουτρά στο Παρανέστι Δράμας

Την αναβάθμιση των λουτρών Θερμίων στο Παρανέστι ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας.
Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και αδιαφορίας για το φυσικό ιαματικό πλούτο αλλά και για το περιβάλλον της περιοχής αντίκρισε η αντιπροσωπία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων κατά την επίσκεψή της στην περιοχή των λουτρών «Θερμίων» του δήμου Παρανεστίου του νομού Δράμας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανέστης Αναστασιάδης, αν και καταγγέλλει τις τοπικές αρχές ότι εγκατέλειψαν τα λουτρά και η περιοχή μετατράπηκε σε μια άθλια παραγκούπολη, προτείνει  να παραχωρηθούν τα λουτρά στον φυσικό τους φορέα, τον δήμο. Ζητάει επίσης την άμεση παρέμβαση της Νομαρχίας και τις δασικής υπηρεσίας για τον άμεσο καθαρισμό από τις παράγκες, την ευαισθητοποίηση του δήμου Παρανεστίου για τη λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων, έστω κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος προτείνει επίσης την κατασκευή ξύλινου ξενώνα για τη φιλοξενία των λουομένων, την κατασκευή χώρων για τη λειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων άμεσης εξυπηρέτησης των λουομένων και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου.

 Προτείνει την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Παρανεστίου (ΑΔΕΠ), που περιλαμβάνει στους στόχους της την ανάπτυξη θερμαλιστικού κέντρου στην περιοχή, παρόλο που άποψη του συλλόγου είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει και ιδιωτική συμμετοχή στην επένδυση.

Τα λουτρά Παρανεστίου Δράμας, που βρίσκονται μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας, απέχουν από την Θεσσαλονίκη γύρω στα 250 χιλιόμετρα και από τον δήμο Παρανεστίου 32 χιλιόμετρα. Ο δρόμος από το Παρανέστι προς τα λουτρά είναι γεμάτο στροφές και υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς, καθώς υπάρχουν αρκετές κατολισθήσεις στο δρόμο και δυστυχώς  ούτε ο δήμος αλλά ούτε και η νομαρχία δεν ενδιαφέρονται για τη συντήρησή του.

Μετά τη διαπίστωση της κατάστασης του δρόμου η εικόνα των λουτρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής είναι πιο τραγική, καθώς η περιοχή που αναβλύζει το θερμό νερό καταλαμβάνεται από πρόχειρες λαμαρινοκατασκευές και πολλά σκουπίδια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία, οι πρόχειρες κατασκευές πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του ιαματικού νερού ανήκουν σε κυνηγούς άλλα και μεμονωμένους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που με την ανοχή της δασικής υπηρεσίας, του  δήμου Παρανεστίου, της νομαρχίας Δράμας, του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και του ΕΟΤ μετέτρεψαν την περιοχή σε τενεκεδούπολη.

Η αντιπροσωπεία του συλλόγου διαπιστώνοντας αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση αποφάσισε το θέμα να  εξεταστεί σαν κατεπείγον στο επόμενο ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, να καταγγείλει όλους αυτούς που καταστρέφουν μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας από πλευράς περιβάλλοντος αλλά και ιαματικού νερού.

ZENITH