Skip to main content

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Τρικυμία στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, λόγω του υποτιμητικού τρόπου με τον οποίο ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής διπλωματίας, δέχτηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτ
Τους ασκούς του Αιόλου στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, άνοιξε ο υποτιμητικός τρόπος με τον οποίο ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής διπλωματίας, Ντάνι Αγιαλόν, δέχτηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, Ογκούζ Τσελικόκ . Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ζήτησε συγνώμη σήμερα, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, ωστόσο η Άγκυρα απειλεί να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της εάν η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών δεν επιλυθεί ως το βράδυ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αγιαλόν ανάγκασε τον διπλωμάτη να περιμένει σε ένα διάδρομο πολλή ώρα πριν τον δεχτεί στο γραφείο του στο κοινοβούλιο. Παράλληλα είχε δώσει εντολή να μην προσφερθεί κανένα αφέψημα στον πρεσβευτή. Αρνήθηκε να τον χαιρετήσει δια χειραψίας κατά τη συνάντηση, ενώ στο τραπέζι του γραφείου υπήρχε μόνο η ισραηλινή σημαία. Τέλος κάλεσε τον Τύπο να καλύψει τη συνάντηση επισημαίνοντας ότι ο πρεσβευτής κάθεται σε κάθισμα χαμηλότερο αυτού του Αγιαλόν.

«Το βασικό είναι να φανεί ότι ο πρεσβευτής κάθεται χαμηλότερα σε σχέση με εμάς», δήλωσε ο Αγιαλόν στους εικονολήπτες δύο ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που κάλυπταν τη συνάντηση.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Αγιαλόν γράφει ότι «διατηρεί τη διαμαρτυρία του κατά των επιθέσεων στην Τουρκία που έχουν στόχο το Ισραήλ. Όμως δεν είναι στις συνήθειές μου να προσβάλλω πρεσβευτές ξένων χωρών. Στο μέλλον θα διευκρινίζω τη θέση μου μέσω πιο αποδεκτών διπλωματικών οδών», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγνώμη αυτή. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή είναι αιτιολογημένες αλλά έπρεπε να εκφραστούν με ένα πιο αποδεκτό διπλωματικό τρόπο».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κάλεσε την Τουρκία να συμπεριφέρεται στο Ισραήλ “με σεβασμό και αξιοπρέπεια”, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Τσελικόκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ δήλωσε ότι «παγιδεύτηκε» από τον Αγιαλόν. «Αν ο Αγιαλόν είχε το θάρρος να μιλήσει στ΄ αγγλικά, θα είχα καταλάβει αυτά που έλεγε και θα είχα αντιδράσει έντονα. Στα 30 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, ουδέποτε ένιωσα τέτοια ταπείνωση», δήλωσε.

Δια στόματος του προέδρου της, Αμπντουλάχ Γκιούλ, η Τουρκία διεμήνυσε ότι «Δόθηκε διορία (στο Ισραήλ) μέχρι το βράδυ. Αν δεν επανορθώσουν, ο πρεσβευτής μας θα επιστρέψει αύριο με το πρώτο αεροπλάνο».

Νωρίτερα η τουρκική διπλωματία είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκή» την ανακοίνωση με την οποία το Ισραήλ απολογήθηκε για τη μεταχείριση την οποία επιφύλαξε στον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβολή μιας τηλεταινίας που κρίθηκε αντισημιτική από το εβραϊκό κράτος.

ZENITH