Skip to main content

Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα - Γερμανία

Απορρίπτει κατηγορηματικά τις «σκληρές θέσεις» της γερμανικής κυβέρνησης η Αθήνα επικαλούμενη την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού.

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα και το Βερολίνο, εν αναμονή του ραντεβού Βαρουφάκη-Σόιμπλε την Πέμπτη.

Η γερμανική κυβέρνηση, σε έγγραφο που μετέδωσε το Reuters, απορρίπτει όλα τα ελληνικά αιτήματα και ζητεί την υπαναχώρηση της νέας αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας στις αντι-μνημονιακές της υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής και την επιστροφή της στις οικονομικές πολιτικές που οι προκάτοχοί της συμφώνησαν με τους δανειστές.

«Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνημένης ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και ο αγώνας για καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρει το έγγραφο όπου επίσης επισημαίνεται ότι η θέση του Βερολίνου είναι σαφής πως η τρόικα πρέπει να παραμείνει στη θέση της (περισσότερα εδώ).

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία, σε άτυπη ενημέρωση, απορρίπτει κατηγορηματικά τις «σκληρές θέσεις» του Βερολίνου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το έγγραφο που διέρρευσε «αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση». Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης»

Η απάντηση όμως της κυβέρνησης είναι εξίσου σκληρή καθώς οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».

Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική κυβέρνηση με το έγγραφο αυτό, φέρεται να ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά», αναφέρουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

ZENITH