Skip to main content

Σε ύφεση αλλά με αισθητή παρουσία η νέα γρίπη

Μειωμένη - αλλά υπαρκτή - ήταν η δραστηριότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα και την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Μειωμένη - αλλά υπαρκτή - ήταν η δραστηριότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα και την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τα αρμόδια εργαστήρια επιβεβαίωσαν 361 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 17.027.

Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, από το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το 29,2% βρέθηκαν θετικά στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. Από την 40ή εβδομάδα του 2009 έως και τη δεύτερη εβδομάδα του 2010, ανιχνεύθηκαν 14.696 θετικά δείγματα και σχεδόν όλα ανήκαν στον ιό της νέας γρίπης.

Σημαντικά μειωμένος ήταν και ο αριθμός των ασθενών που απευθύνθηκαν σε κάποιο γιατρό λόγω γριπώδους συνδρομής. Για κάθε 1.000 επισκέψεις, οι 18 περίπου αφορούσαν τέτοια περιστατικά - η αντίστοιχη αναλογία τις προηγούμενες εβδομάδες είχε φτάσει και τις 90 ανά 1.000.

Μέχρι σήμερα θάνατοι που σχετίζονται με τη νέα γρίπη και τις επιπλοκές της, άγγιξαν το όριο των 100. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η συνολική θνησιμότητα στην Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί.

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία

Σποραδικές είναι πλέον και οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία, λόγω γρίπης. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα ελάχιστα είναι τα σχολικά τμήματα ή ολόκληρα σχολεία που κλείνουν λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, με βάση τα παραπάνω «τεκμηριώνεται ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης του επιδημικού κύματος νέας γρίπης Α(Η1Ν1). Ωστόσο είναι σαφές ότι η δραστηριότητα της νόσου συνεχίζεται. Μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζει να μην έχει ανοσία έναντι του ιού της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν και ως εκ τούτου ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία».

ZENITH