Skip to main content

Σε ύφεση η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας

Σε ύφεση βρίσκεται εδώ και περίπου μία ώρα η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια, ενώ ομάδες νεαρών συγκεντρώνονται στα Εξάρχεια για τη συγκ
Σε ύφεση βρίσκεται εδώ και περίπου μία ώρα η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια, ωστόσο παραμένουν περίπου 300 άτομα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και στη Νομική, όπου μέχρι τις 6 το απόγευμα γίνονταν συγκρούσεις με την αστυνομία και πετροπόλεμος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Αυτή την ώρα παραμένουν κλειστή η Ακαδημίας, η Ιπποκράτους και η Πατησίων καθώς και η Πανεπιστημίου, η οποία όμως σύμφωνα με την αστυνομία θα δοθεί σε λίγο στην κυκλοφορία όπως και οι κάθετοι αυτής.

Ομάδες νεαρών συγκεντρώνονται στα Εξάρχεια για τη συγκέντρωση στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου που έχει προγραμματισθεί για τις 21:00.

Κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, που ενδεχομένως οδηγήσει σε άρση του ασύλου, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών για τον τραυματισμό, στη διάρκεια της εισβολής νεαρών στα Προπύλαια, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα. Την ίδια ώρα, στην εντατική βρίσκεται ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημειώνεταιότι άνδρες της Αστυνομίας έχουν προσαγάγει 120 άτομα από διάφορα σημείατης Αθήνας, ενώ έχουν τραυματιστεί 16 αστυνομικοί και 4 πολίτες.

Ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στουςαστυνομικούς, οι χρησιμοποίησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδεςκρότου-λάμψης, για να τους απωθήσουν.

Φωτιές άναψαν κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου σε κάδους απορριμμάτων. Κλειστός ήταν ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.

Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων υπάρχουν στην οδό Σταδίου και στην οδό Πανεπιστημίου.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στα Προπύλαια, όταν 1.000 περίπου άτομα προσπάθησαν να μπουν στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τις πόρτες του κτιρίου, προκαλώντας την επέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Δέκα λεπτά μετά τις 2, οι νεαροί κατάφεραν να καταλάβουν την πρυτανεία, προκαλώντας, ωστόσο, τον τραυματισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου, Χρίστου Κίττα, ο οποίος επιχείρησε να μπει στο κτήριο με τους διαδηλωτές και δέχθηκε χτυπήματα από αγνώστους.

Οι νεαροί κατέβασαν επίσης την ελληνική σημαία από το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, αναρτώντας μία άλλη με σημαία με το σήμα των αναρχικών.

Τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων: Δύο διαδηλωτές (μία 55χρονη γυναίκα και ένας άνδρας) οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, καθώς και μία γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Συμπλοκές μεταξύ νεαρών και της αστυνομίας σημειώνονταν και μετά τη λήξη της πορείας, ενώ ομάδα καταληψιών παρέμεινε στο χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αψιμαχίες σημειώνονται και στην πλατεία Εξαρχείων, με τα ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιά σε σακούλες σκουπιδιών, ενώ έσπασαν και βιτρίνες.

Νωρίτερα συγκέντρωση αντιεξουσιαστών πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ερυθραία, κοντά στο σπίτι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στις 11:30 πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ποινική δίωξη στους δώδεκα νεαρούς που συνελήφθησαν χθες για επεισόδια στα Εξάρχεια 

Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας στους νεαρούς που συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων κατά την διάρκεια μικροεπεισοδίων με αστυνομικούς.

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν μετά το μεσημέρι δώδεκα νεαροί εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι.

Ο Εισαγγελέας παρέπεμψε τους ανήλικους στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων και άσκησε στους υπόλοιπους δίωξη για:

Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με τη δίωξη ορισμένα από τα αδικήματα τελούν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν αύριο στο Αυτόφωρο για να δικαστούν και μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

ZENITH