Skip to main content

ΣΕΒΕ: Ενθαρρυντικά μηνύματα για τις εξαγωγές

Αυξημένες κατά 2,1% εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Αυξημένες κατά 2,1% εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναφορικά με την κατανομή σε ΕΕ και Τρίτες Χώρες, το ενδοκοινοτικόεμπόριο απορροφά το 64,3% της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, ενώτο υπόλοιπο 35,7% αποσπούν οι Τρίτες Χώρες.

Σημαντική μείωση σε ποσοστό 15,1% σημειώνουν οι ελληνικές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα του τρέχοντος έτους, ενώ σε αξία ανέρχονται σε 12,4 δισ. ευρώ. Ποσοστό 67,2% των ελληνικών εισαγωγών προέρχεται από τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, ενώ το υπόλοιπο 32,8% προέρχεται από τις Τρίτες Χώρες.

Εξετάζοντας το εμπορικό ισοζύγιο, παρατηρείται μείωση κατά 23% ή κατά 2,3 δισ. ευρώ σε απόλυτες τιμές, ενώ ο δείκτης επικάλυψης του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου, που εκφράζεται ως τον λόγο των εξαγωγών προς τις εισαγωγές, αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 37,6%.

«Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τις ελληνικές εξαγωγές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι σε απόλυτες τιμές παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το 2008, και συγκεκριμένα κατά 16,1%.

«Οι προσπάθειες για κάλυψη του χαμένου εδάφους θα πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα, μέσω της επιτάχυνσης εκπόνησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου άμεσης δράσης για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και μέσω της εξάλειψης των εμποδίων που σήμερα ταλανίζουν τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι απεργίες, ενώ άμεση είναι η ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας των Ελλήνων εξαγωγέων, για να ξεπεραστεί η τρέχουσα αρνητική συγκυρία που συναντούν στις διεθνείς αγορές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναγκαία χαρακτηρίζεται η εφαρμογή των διαδικασιών για την ποιότητα και τον έλεγχο της αγοράς, καθώς θα μείωνε δραστικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται σήμερα οι Ελληνικές επιχειρήσεις από προϊόντα εισαγωγής τα οποία δεν είναι συμμορφωμένα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στην αγορά.

«Μία συντονισμένη πολιτική για την ποιότητα και τον έλεγχο της αγοράς θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», ολοκληρώνει η ανακοίνωση.

ZENITH