Skip to main content

ΣΕΒΕ για αγροτικά μπλόκα: Όχι στις ακραίες και εκβιαστικές συμπεριφορές

Την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία και στόχευση και να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και κοινωνικές συγκρούσεις ζητά ο ΣΕΒΕ επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση παύση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και αυτήςτης μορφής της κινητοποιήσεις, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα καικοινωνική ευαισθησία καλεί τους αγρότες ο ΣΕΒΕ.

Η συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων θα συμπαρασύρει σε αδιέξοδο το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας αναφέρει ο ΣΕΒΕ και επισημαίνει ότι η διέξοδος από την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας απαιτεί από όλους τους πολίτες ψυχραιμία και υπεύθυνη αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων.

Ο αγροτικός κόσμος αποτελεί για το ΣΕΒΕ έναν σημαντικό πυλώνα στηστρατηγική εξόδου από την κρίση και την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακούμοντέλου μακριά από κατανάλωση και επιδοτήσεις.

Οι λύσεις που αναζητούνται πρέπει να είναι βιώσιμες σε υγιή κατεύθυνση και να μην μεταφέρουν το κόστος σε άλλες κοινωνικές ομάδες, που και αυτές από τη μεριά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοιας ή και εντονότερης κρισιμότητας με του αγροτικού κλάδου σημειώνει ο ΣΕΒΕ.

Μάλιστα, ο ΣΕΒΕ επιθυμεί να συμβάλλει σε ένα ουσιαστικό διάλογο για τιςδιαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική γεωργία, ώστε να γίνει περισσότεροεξωστρεφής και ανταγωνιστική και ήδη εργάζεται προς αυτήν τηνκατεύθυνση και έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στα συναρμόδιαΥπουργεία.

Οι ελπίδες ότι η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μπατζελή θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού κλάδου, με παράλληλη διακοπή των αγροτικών κινητοποιήσεων, δυστυχώς, διαψεύστηκαν, αναφέρει ο ΣΕΒΕ.

Παράλληλα, εκφράζει τους κινδύνους της εξαγωγικής, παραγωγικής και εμπορικής, δραστηριότητα που απειλείται να συρρικνωθεί, δεχόμενη ένα ακόμη πλήγμα, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που εξαντλούνται οι προσπάθειες για επιβίωση λόγω των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση.

«Μια κρίση που απαιτεί από όλους μας σύνεση, ψυχραιμία και κατανόηση και όχι ακραίες συμπεριφορές για την εκβιαστική ικανοποίηση αιτημάτων που καθιστούν όμηρους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και στην κοινωνία», δηλώνει ο ΣΕΒΕ.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ο εξαγωγικός κόσμος δεν μπορεί να ανέχεται πλέον ακραίες συμπεριφορές μερίδας του αγροτικού κόσμου που, στο όνομα του συνόλου του αγροτικού πληθυσμού, εμμένει στο κλείσιμο των δρόμων, στερώντας το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, που συνιστά θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας και του κοινοτικού κεκτημένου.

ZENITH