Skip to main content

Σειρά επαφών Γιούνκερ στη Σλοβενία

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επισκέπτεται τη Σλοβενία μετά από πρόσκληση του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μπορούτ Παχόρ.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισκέπτεται τη Σλοβενία μετά από πρόσκληση του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μπορούτ Παχόρ.

Οι συνομιλίες του κ. Γιούνκερ με τη σλοβενική ηγεσία θα επικεντρωθούν στα οικονομικά, νομισματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και στις διμερείς σχέσεις Σλοβενίας - Λουξεμβούργου.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παχόρ και θα ακολουθήσει συνεδρίαση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, οι κ.κ. Γιουνκέρ και Παχόρ πρόκειται να συζητήσουν για τη διεύρυνση της ΕΕ - ειδικά όσον αφορά τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων - και πρόκειται να αναφερθούν στη νέα στρατηγική της Σλοβενίας για τα δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής Πάβελ Γκάνταρ και τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, και θα συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Ο κ. Γιουνκέρ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίτια Γκασπάρι, τον υπουργό Οικονομικών Φραντς Κρίζανιτς και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, Μάρκο Κράνιετς.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στους μηχανισμούς σταθεροποίησης του ευρώ, στα μέτρα εθνικής αποταμίευσης και στις μεταρρυθμίσεις, στο ζήτημα του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και στην πρόσφατη συνάντηση της G20 στο Τορόντο.

ZENITH