Skip to main content

Σερβία: Αναδιαρθρώνεται η Srbijagas

Για να γίνει η δημόσια επιχείρηση Srbijagas μια επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μέτρα αναδιάρθρωσής της.

Για να γίνει η δημόσια επιχείρηση Srbijagas μια επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μέτρα αναδιάρθρωσής της. Όλοι συμφωνούν μ’αυτό, και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Σερβίας και και οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών, καθώς και οι ιθύνοντες της ίδιας επιχείρησης. Διαφορές υπάρχουν μόνο όσον αφορά το ρυθμό και την ταχύτητα της υλοποίησης ορισμένων φάσεων της αναδιάρθρωσης, που έχουν σαν σκοπό το μετασχηματισμό της επιχείρησης Srbijagas σε μια επιτυχημένη επιχείριση.

Ειδικά, αυτή η σερβική εθνική εταιρία παραγωγής γκαζιού και πετρελαιοειδών λειτοργεί με μεγάλες απώλειες και για αυτό αποτελεί μεγάλο βάρος για τα δημόσια οικονομικά, επειδή από το κρατικό ταμείο διατίθεται αξιόλογ χρηματικό ποσό για τη συντήρηση αυτής της επιχείρησης και για παροχή βοήθειας σ’αυτήν.

Ακριβώς για αυτό, η αναδιοργάνωση της επιχείρησης Srbijagas αποτελεί ένα από τα πρώτα καθήκοντα προτεραιότητας της Κυβέρνησης της Σερβίας για την ερχόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τα λόγια της κυρίας Μιριάνα Φιλίποβιτς, κρατικού γραμματέα στην έδρα του σερβικού Υπουργείου ενέργειας και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μία από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν στη σερβική πλευρά στις προετοιμασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ ήταν μέχρι πού έφτασαν τα πράγματα σχετικά με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της επιχείρησης Srbijagas. «Για αυτό, στα στελέχη της Κυβέρνησης της Σερβίας προτάθηκε ένα μοντέλο αναδιοργάνωσης αυτής της επιχείρισης, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη σε σύμπραξη με τους παράγοντες της ευρωπαϊκής Ενεργειακής κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασύλωσης και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το νέο Νόμο που ισχύει στην ΕΕ, οι δραστηριότητες αυτής της επιχείρισης θα μοιραστούν σε τμήμα μεταφοράς και τμήμα διανομής», λέει η κυρία Φιλίποβιτς.

Τέλος, η ίδια λέει ότι το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της επιχείρισης Srbijagas αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών της, και εδώ πρόκειται για υποχρέωση την οποία έχει αναλάβει η Σερβία με την πρόσφατη υπογραφή νέας συμφωνίας με παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλωστε, η Σερβία διαθέτει τώρα μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον τόπο Μπανάτσκι Ντβορ, και, επίσης, προβλέπεται και κατασκευή μερικών άλλων, μιρκότερων υπογειών αποθηκών γκαζιού, για να εξασφαλιστούν αρκετές ποσότητες αυτού ενεργειακού μέσου για τους πολίτες της Σερβίας, που θα αποτελέσουν ένα είδος ρεζέρβας σε περίπτωση οποιασδήποτε στασιμότητας στις προμήθειες γκαζιού.

πηγή balkans.com

ZENITH