Skip to main content

Σερβική στήριξη για οικονομία και πΓΔΜ

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η υπόθεση του Κοσόβου, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και οι διμερείς, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα κατά τη συνάντηση του Κ
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η υπόθεση του Κοσόβου, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και οι διμερείς, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος πραγματοποιεί ανταποδοτική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών τους, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τόσο τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο λαών και των ηγεσιών τους, όσο και την κοινή οπτική τους για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Αναφερόμενος στο καθεστώς του Κοσόβου, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της «εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική θέση και τόνισε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να έχει μια φιλική πολιτική, αλλά δεν θα αναγνωρίσει με κανέναν τρόπο την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι έτοιμη να ξαναδιαπραγματευτεί για το μέλλον της επαρχίας αυτής».

Πρόσθεσε δε ότι «με την πολιτική της στο Κόσοβο, η Σερβία επιβεβαιώνει την πολιτική που βασίζεται στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Μια προϋπόθεση για τέτοια ανάπτυξη είναι η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, με τον Κ. Παπούλια να επαναλαμβάνει την ένθερμη και σταθερή στήριξη της Ελλάδας: «Πιστεύουμε ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση η οποία δικαιωματικά τής ανήκει».

Ο Μπ. Τάντιτς ευχαρίστησε για την ελληνική στήριξη, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σερβία, δηλώνοντας ευγνώμων για «όλα όσα έδωσε η Ελλάδα μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στην χώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε «την ειλικρινή πρόθεση της Ελλάδας να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατόν, αμοιβαίως αποδεκτή λύση», ενώ σε ό,τι αφορά στο χθεσινό αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και σε ακτιβιστές, έκανε λόγο για ενέργεια «παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», που «ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή».

Οι κ.κ. Παπούλιας και Τάντιτς αναφέρθηκαν ακόμη στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαίτερα στην ανακαίνιση του Πύργου Νεμπόισα και τη δημιουργία εκεί Μουσείου αφιερωμένου στον Ρήγα Φεραίο και στους Σέρβους αγωνιστές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τον ρόλο που διαδραματίζει στο Βελιγράδι το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο είχε εγκαινίασε ο ίδιος το 2009.

Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε ακόμη τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό που υποφέρει λόγω της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Θα είναι η μικρή συμβολή μας στην οικονομία σας», σημείωσε.

ZENITH