Skip to main content

Σφίγγει ο κλοιός για τις τράπεζες

Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι πιέσεις προς τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, καθώς στις παροτρύνσεις από το εσωτερικό μέτωπο ήρθαν να προστεθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις των ξένων ανα
Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι πιέσεις προς τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, καθώς στις παροτρύνσεις από το εσωτερικό μέτωπο ήρθαν να προστεθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των μεγαλύτερων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το χορό των δηλώσεων-προτροπών προς τις τράπεζες είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τις είχε καλέσει να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για την ανάγκη συγχωνεύσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα πριν κλιμακωθούν οι πιέσεις της τρόικας προς το οικονομικό επιτελείο.

Εξάλλου, η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά ποσοστού της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτιμάται ότι ήρθε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με τον τρόπο αυτό θέλησε να δώσει την απαραίτητη πρώτη ώθηση στις τράπεζες, ώστε να κάνουν τις όποιες κινήσεις τους.

Τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διαδέχθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μέσω της έκθεσης που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών, ώστε να καταστούν έτοιμες να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας και να ανακτήσουν ταχύτερα την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με αναλυτές του οποίου τα αποτελέσματα β΄τριμήνου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι απογοητευτικά, επιταχύνοντας περαιτέρω τις εξελίξεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων.

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για την απόδοση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως θα δει τα κέρδη της να μειώνονται κατά 72% στο β΄τρίμηνο, σε ετήσια βάση, υποχωρώντας στα 109,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη της Eurobank θα συρρικνωθούν κατά 65%, στα 30,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα κάνουν «βουτιά» 74%, υποχωρώντας στα 33,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμάται πως θα καταγράψει ζημίες 17,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 77 εκατ. πέρυσι.

ZENITH