Skip to main content

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για το φορολογικό

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Άδικο, φοροεισπρακτικό και αναποτελεσματικό το χαρακτηρίζει η ΝΔ, η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά λέει ο ΛΑΟΣ, το φορο
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Άδικο, φοροεισπρακτικό και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει η ΝΔ . Προσθέτει πως εάν εφαρμοστεί στην πράξη, «θα στεγνώσει την αγορά και από το παραμικρό ευρώ, θα επιτείνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της ύφεσης και θα οδηγήσει στην τροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου, που δε μας βγάζει πουθενά».

Το φορολογικό νομοσχέδιο «συμπυκνώνει τη φορολογική πολιτική του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που αν εφαρμοστεί στην πράξη, θα στεγνώσει την αγορά και από το παραμικρό ευρώ, θα επιτείνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της ύφεσης και θα οδηγήσει στην τροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου, που δε μας βγάζει πουθενά» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, που αποτελεί καταφύγιο ζωής για εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα».

Καρατζαφέρης: Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά.


«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε κάποιες ΄ράγες΄ σκέψης, οι οποίες δεν οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις που κινούνται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο για μια δίκαιη φορολόγηση, η οποία όμως δε θα κοστίζει στην αγορά. Η αγορά ΄στεγνώνει΄, ΄στεγνώνουν΄ οι τράπεζες και η επικινδυνότητα αντί να μειώνεται, αυξάνει. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά. Είμαστε, όμως, δίπλα για να δώσουμε προτάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως «εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τη συναίνεση της κοινωνίας στην εισοδηματική της πολιτική, αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι προφανώς στο δικό της κόσμο».

Χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο άδικο, καθώς «δε ζητάει από τους έχοντες να συμβάλλουν και επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής».

Τονίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και εκφράζει τη βεβαιότητα πως «οι πολίτες θα διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια».

Ο κ. Τσίπρας εστιάζει την προσοχή του σε πέντε σημεία:

- στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων, για την οποία υποστηρίζει ότι επιβαρύνει τα εισοδήματα από 28.000 ευρώ και πάνω, και όχι από 40.000 ευρώ και πάνω, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

- στα τεκμήρια, λέγοντας ότι «ακόμα και για ένα μικρό αυτοκίνητο 1.000 κυβικών υπάρχει τεκμήριο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ».

- στους συντελεστές φορολόγησης εταιρειών, καθώς -όπως λέει- για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξάνεται από το 20% στο 25%, ενώ για τις μεγάλες ΑΕ πέφτει σταδιακά στο 20% (το 2014) για τα αδιανέμητα κέρδη.

- στις υπεράκτιες εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι φόρο 15% για τα ακίνητα θα πληρώσουν μόνο όσες έχουν δηλώσει ότι έχουν ακίνητα, δηλαδή ελάχιστες.

- στη φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης, την οποία χαρακτηρίζει σκάνδαλο «ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με την εκτίναξη της ανεργίας και των απολύσεων».

ZENITH