Skip to main content

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τα μνημόνια

Με 156 «ναι» πέρασε από τη Βουλή η σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια. Τσίπρας: Τα πραξικοπήματα τέλειωσαν μαζί με το Παλάτι. Σαμαράς: Προανακριτική αν χρεοκοπήσετε τη χώρα. Βενιζέλος: Ο Τσίπρας έζησ
Με 156 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων.
 
«Όχι» στην πρόταση ψήφισαν 72 βουλευτές (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ). «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές (από το Ποτάμι και το ΚΚΕ). Η ΧΑ απουσίασε από την ψηφοφορία, παρότι ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ότι το κόμμα του καταψηφίζει την σύσταση της Εξεταστικής. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.
 
Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.
 
Με 156 ψήφους έγινε δεκτή από την Ολομέλεια η πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων
 
Τσίπρας: Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ψηλά το κεφάλι
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, τόνισε πως η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει «εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα».
 
Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου), στην «αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011», στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες «ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου «ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο».
 
Εξάλλου, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που βουλευτές της αποσύρουν τη στήριξή τους, ο κος Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται την εποχή των Καννών:«Σας ζήτησε ποτέ κανείς κε Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.
 
«Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς πως έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική - και είναι χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές», είπε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός.
 
Σαμαράς: Ο πρωθυπουργός κατασκευάζει εχθρούς, προανακριτική αν χρεοκοπήσει η χώρα
 
«Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους» συμπλήρωσε.
 
Επιπλέον, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού.
 
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.
 
Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε, επίσης, ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει, αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική λογική επειδή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Δεν μας κάλεσε σήμερα η κυβέρνηση να συζητήσουμε για την εξεταστική επιτροπή, όπως και πριν από μια εβδομάδα, δεν μας κάλεσε για να μας ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για την οποία άλλωστε δεν μας είπε και τίποτα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση. Λυπάμαι, αλλά δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια. Εχθρούς πάλι κατασκευάζει. Προσπαθεί να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών που είχε ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι:
 
«H πρόταση εξεταστικής γίνεται την ώρα που η οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα, την ώρα που το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, την ώρα που οι κρίσιμες ημερομηνίες περνάνε η μία μετά την άλλη, χωρίς εκταμίευση, και έχουμε όλοι μπει σε ένα εβδομαδιαίο άγχος, την ώρα που οι προμηθευτές του Δημοσίου δεν πληρώνονται, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και ενώ κάθε μέρα έχουμε καταλήψεις παντού, από κουκουλοφόρους-μέχρι και εδώ στη Βουλή έφτασαν οι αναρχικοί και η μεν κυβέρνηση τους αποδοκίμαζε, ενώ η πρόεδρος της Βουλής τους δικαιολογούσε- την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί για την αριστερά του τίποτα, ενώ άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατακεραυνώνουν και άλλοι σιωπηλά τον στηρίζουν».
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει τη σύγκρουση και αναρωτήθηκε γιατί αυτό γίνεται ενώ ο κ. Βαρουφάκης πηγαίνει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, «για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις. Και ότι θα εξακολουθήσουν οι συνεννοήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας που τα είχε διώξει η κυβέρνηση τόσες φορές που έχει χάσει τον έλεγχο».
 
«Θέλω να σας θυμίσω ότι ο λαός σας ψήφισε για να μείνετε στο ευρώ, αν μπορείτε με καλύτερους όρους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «όχι για συγκρουστείτε με τους εταίρους ή για να προκαλέσετε ατύχημα στον τόπο». Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύγκρουση, αναφέρθηκε στη θέση που εξέφρασε δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κατήγγειλε ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να προσφέρει συμπαράσταση στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη.
 
«Κάνετε υποτίθεται περήφανη διαπραγμάτευση. Τόσο υπερήφανη που τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν την έχετε φέρει ακόμη για ψήφιση στη Βουλή. Και πώς να μην φοβάστε την κοινοβουλευτική σας ομάδα αφού επεκτείνατε τη δανειακή σύμβαση που ρητά παραπέμπει στο Μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
«Δεν θα ψηφίσουμε αυτή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι δεν το επιτρέπει η εισηγητική έκθεση, στήνει απλά ένα κατηγορητήριο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε εφιαλτικά αδιέξοδα. Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν την ψηφίζει επειδή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ και επειδή διάλεξε η κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή.
 
«Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, κύριε πρωθυπουργέ, αύριο στη χώρα. Εσείς στείλατε επιστολή και περιγράφετε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος και την ίδια αυτή στιγμή, κύριε Τσίπρα, βρήκατε να φτιάξετε εξεταστικές επιτροπές. Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε» είπε ο κ. Σαμαράς.
 
«Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, εσείς να λειτουργείτε διαχαστικά. Εξεταστική, λοιπόν, έστω ναι, αλλά μετά τη νέα συμφωνία. Γιατί αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, να το ξέρετε, άλλη επιτροπή, ανακριτική επιτροπή αυτή τη φορά θα κάνουμε, κύριε Τσίπρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε αξιοσημείωτη προσαρμογή σύμφωνα με το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Η κυβέρνηση μας είχε κάνει έργο, η Ελλάδα πέτυχε και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάκαμψη, υπογράμμισε επικαλούμενος «όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης». Σημείωσε ακόμη ότι η έρευνα θα πρέπει να αφορά και την παρούσα διακυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε τη χώρα σε εκλογές, ανέκοψε την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο και σήμερα η Ελλάδα απειλείται είτε από μοιραίο ατύχημα, είτε από νέο Μνημόνιο, είτε και από τα δύο.
 
 Θεοδωράκης: Τα παλαιά κόμματα στήνουν την αρένα της μιζέριας
 
«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
 
«Γιατί; αυτό που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς; Σήμερα η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο - η Πορτογαλία κάτω από 2% - κι εμάς δε μας δανείζουν ούτε με 10 %. Εμείς για να δανειστούμε για 3 ή 6 μήνες χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο από όσο πληρώνουν αυτές οι χώρες για να δανειστούν για 10 χρόνια», είπε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας ότι «αυτές οι χώρες αποπληρώνουν τα δάνειά τους στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο - ενώ εμείς όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε».
 
Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως κάποιος πρέπει να πει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, γιατί «για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν πληρώνονται προμηθευτές και άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, δεν πληρώνεται ΦΠΑ - 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής, δεν πληρώνονται ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ».
 
Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στις ενδογενείς αιτίες της κρίσης αναρωτήθηκε που πήγαν τα 20-30-40 δις που παίρναμε δανεικά κάθε χρόνο. «Που πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε.
 
Που πρέπει να κάνουμε! Μπορώ να σκεφθώ τουλάχιστον τρεις μαύρες τρύπες» είπε και αναφέρθηκε σε σπατάλες και υπερκοστολογήσεις σε μεγάλα και μικρά έργα. «Η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής δηλαδή! Ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Η Ελλάδα του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους δηλαδή! Και βέβαια: όπλα - εξοπλιστικά προγράμματα! Και όταν λέμε όπλα εννοούμε βέβαια και μίζες», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε πως ποτέ τα όπλα δεν έρχονται μόνα τους ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή διακυβέρνηση λέγοντας: «Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση. Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια».
 
Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «θεωρία των ψεκασμένων, ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια». Μία συζήτηση που, όπως είπε, «μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15-16%» .
 
Αναφέρθηκε επίσης και στις ευθύνες των κυβερνήσεων που «φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», στις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους και στις ευθύνες της Βουλής που ψήφιζε πανηγυρικά αμυντικές δαπάνες όταν η χώρα βοούσε για τις μίζες και τη μεγάλη ζωή των πολιτικών που ήταν γύρω από τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά. Κατήγγειλε ότι τα λεφτά των δανεικών σπαταλήθηκαν σε μηχανισμούς, γραφειοκρατικές δομές και ΜΚΟ μαϊμού ενώ «δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό που θα προστατεύει όλους τους πολίτες». Αυτές δηλαδή τις παθογένειες που θα έπρεπε να δει μια εξεταστική επιτροπή, «παθογένειες που έχουν κάνει την Ελλάδα να παραπαίει στο όριο της εξόδου από την Ευρωζώνη», όπως τόνισε.
 
«Εσείς όμως δε θέλετε να μιλήσετε για όλα αυτά. Θέλετε να μιλάτε μόνο για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι' αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους», είπε ο κ. Θεοδωράκης ενώ έκανε ειδική αναφορά στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες».
 
«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει συνεχώς, το σχέδιο Ντράγκι δείχνει να αποδίδει, και τα παλιά κόμματα στήνουν εδώ στη Βουλή την αρένα της μιζέριας!», είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος ανέφερε παρ΄ όλα αυτά ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στην εξεταστική ενώ πρόσθεσε: «εμείς αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης». Διευκρίνισε όμως στο σημείο αυτό: «Προσοχή δε μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα». Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε ένα εκλογικό νόμο «χωρίς το έκτρωμα των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα».
 
«Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας- εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος- θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
 
Βενιζέλος: Ο Τσίπρας έζησε προληπτικά τις δικές του Κάννες
 
Πολυμέτωπη σφοδρή κριτική επιφύλαξε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντάς του πολιτικές που οδήγησαν την χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή - με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής - που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση ενώ «η χώρα σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά» αλλά και για την διπλή γλώσσα.
 
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» όταν αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την Επιτροπή ενώ ήδη ανακοίνωσε τα θέματα που πρέπει να πραγματευθεί και τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν. Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν. «Θα πάμε στο φόρουμ της Εξεταστικής γιατί χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να κατανοήσει και η κυβέρνηση ποιες είναι οι πλάνες της, οι δημαγωγίες και οι ευθύνες της» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ ανέφερε ότι το κείμενο της Εξεταστικής αποτελεί το ντοκουμέντο της όσμωσης με τους ΑΝΕΛ, «μια σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακή». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ωστόσο την θλίψη του «να υποβαθμίσει ο κ. Τσίπρας τον εαυτό του σε ρόλο κατήγορου διατυπώνοντας την απειλή ότι θα ποινικοποιηθούν ευθύνες» ενώ την προηγούμενη μέρα ζητούσε συναίνεση «από μια λοιδωρούμενη αντιπολίτευση». Αναφερόμενος και στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την χαρά του επισημαίνοντας ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε με τον Αντώνη Σαμαρά.
 
Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε την κυβέρνηση σε πλήρη εγκλωβισμό λέγοντας «Δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Ούτε ρήξη έχετε εντολή να κάνετε, ούτε στροφή και διατυπώνετε διπλή γλώσσα» και επικαλούμενος την συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ κατά την οποία, όπως είπε, ο υπουργός πήγε να προσκυνήσει. «Πήγα πολλές φορές σε αυτό το γραφείο, ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια ταπεινωτική ανακοίνωση» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ακόμη την πρωτοφανή επισήμανση ότι τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο κατά το εμπορικό δίκαιο. «Σας πήραν τα 11 δις μέσα από τα χέρια και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε το 1,2 δις» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και λέτε πως δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός» απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε «ναι δεν θα πάμε Grexit, αλλά θα είμαστε οι τριτοκοσμικοί της Ευρώπης, οι παρίες της Ευρωζώνης». Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως στο τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε σε τρίτο Μνημόνιο.
 
Να πω στον κ. Τσίπρα τι έγινε στις Κάννες. Ότι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή. Αυτό έγινε στις Κάννες. Δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Προληπτικά,στην επταμερή ο κ. Τσίπρας έζησε τις Κάννες του, τού είπαν να περάσει από την τρόικα, ένα ερώτημα υπάρχει μόνο για δημοψήφισμα, ναι ή όχι στο ευρώ, κανένα άλλο» είπε.
 
Εξάλλου, με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το δημόσιο χρέος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την παρουσία του κ. Παυλόπουλου «σε μια τεχνική επιτροπή».
 

ZENITH