Skip to main content

Σηφουνάκης: Με το βλέμμα στις νέες τεχνολογίες

Τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών και την κατανομή του ψηφιακού μερίσματος έθεσε ως προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ο υφυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Επι
Τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών και την κατανομή του ψηφιακού μερίσματος έθεσε ως προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ο υφυπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), με θέμα «Επικοινωνία, Πληροφορία, Τεχνολογία».

Εδικά για το δίκτυο οπτικών ινών ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια υποδομή, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, ανάλογη του μεγάλου έργου εξηλεκτρισμού της χώρας, των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Μιλάμε, ουσιαστικά, για ψηφιακές λεωφόρους μεγάλης ταχύτητας μέσα από τις οποίες θα διακινούνται ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες», σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη του Μαρτίου θα έχει επιλεγεί ο σύμβουλος που θα εκπονήσει τη μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου με προοπτική να ξεκινήσει η υλοποίησή του στα τέλη του 2011.

Όσον αφορά στο ψηφιακό μέρισμα ανέφερε τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2015, με την οποία θα απελευθερωθεί ένα σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.

Ο κ. Σηφουνάκης υπογράμμισε ότι το τρίπτυχο «επικοινωνία, πληροφορία, τεχνολογία» είναι ο κύριος μοχλός για τη μετάβαση του κόσμου από το βιομηχανικό παρελθόν στην κοινωνία της γνώσης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί πλέον τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της παγκόσμιας οικονομίας.

Τέλος, επεσήμανε πως η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα αλλάξει το σημερινό πρόσωπο της χώρας και θα την εντάξει στην πρωτοπορία της νέας εποχής. Παράλληλα υποστήριξε ότι τα οφέλη για τους τελικούς χρήστες είναι πολλαπλά και εκτείνονται στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην εξυπηρέτηση του πολίτη από το Κράτος, αλλά και στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

ZENITH