Skip to main content

«Σηκώστε τα μανίκια»

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν να κυριαρχούν ο φόβος, ο πανικός και οι δικαιολ
Την ανάγκη να υλοποιούνται άμεσα όσα περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ, χωρίς ούτε μια μέρα απόκλισης από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

«Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός. Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει να αλλάξει πλήρως ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις. «Η διαχείριση είναι λέξη που δεν βρίσκεται στο δικό μας λεξιλόγιο. Οι μεγάλες ανατροπές για τη σωτηρία και ανασυγκρότηση της χώρας είναι κάθε μέρα η πρώτη προτεραιότητά μας», υπογράμμισε.

Σχετικά με ΔΝΤ και την επιτήρηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σήμερα σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας των ελλειμμάτων, εξαιτίας του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές για τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια της Κυβέρνησης. Όμως ο μηχανισμός στήριξης είναι ευρωπαϊκός και μπορεί να διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. για φέτος - αν και όταν χρειαστεί».
 
Συμπλήρωσε, δε, ότι ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Χαρακτήρισε επιτυχία για τη χώρα μας και την Ευρώπη τη συγκρότηση -και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- συγκρότηση ενός μηχανισμού στήριξης, στον οποίο βεβαίως και μειοψηφικά συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου έστειλε το μήνυμα προς τα άλλα μέλη της κυβέρνησης ότι αυτή την ώρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι η παραπληροφόρηση, ενώ ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης σπέρνει για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό. Σημείωσε, δε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπούν όλοι επί τω έργω και να μην υπάρξει καμμία απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο ΠΣΑ και σε κάθε άλλη απόφαση της κυβέρνησης.


Σφοδρή κριτική στη ΝΔ

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραποίηση στοιχείων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Eurostat εκτίμησης που εκτοξεύει το έλλειμμα της χώρας μας στο 13,6% του ΑΕΠ.

«Να δούμε τώρα που θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι. Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το φούσκωσε, εκείνοι που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι η δική μας κυβέρνηση παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως τα νέα δεδομένα δεν αλλάζουν το στόχο που έχει τεθεί για το 2010 στο πλαίσιο του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%, καθώς, όπως τόνισε, «έχουν ήδη ληφθεί δύσκολες αποφάσεις που υπερκαλύπτουν το στόχο».

«Ό,τι συνέβη από το 2004 μέχρι το 2009 όχι μόνο μας υποχρεώνει σήμερα να δώσουμε μια άνευ προηγουμένου μάχη για την οικονομία, αλλά και γιατί πρέπει να αναστρέψουμε τη δυσπιστία και απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας - μάχη για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε πετύχει πολλά, έχουμε όμως ακόμα μπροστά μας μεγάλες μάχες να δώσουμε», προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορικό χρέος της κυβέρνησης να λαμβάνει κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Επιπλέον, σημείωσε πως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. «Ματώσαμε, δώσαμε μάχες, είχαμε νίκες, ακόμα και λάθη κάναμε, αλλά το αποτρέψαμε», ανέφερε, επισημαίνοντας πως, αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έγινε.

ZENITH