Skip to main content

Σημάδια προόδου αλλά όχι συμφωνία στο Brussels Group

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, χωρίς οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Στην Αθήνα μεταφέρεται η «μάχη» - την Τετάρτη το EuroWorking Group.

Με... άδειες βαλίτσες επιστρέφουν τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τις Βρυξέλλες, καθώς οι συζητήσεις στο Brussels Group, παρότι έδειξαν κάποια σημάδια προόδου, δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η «μάχη» πλέον μεταφέρεται στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί συλλογή στοιχείων (fact finding) από τα τεχνικά κλιμάκια (Athens Group), ενώ για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Kυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι συνεδριάσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη βούληση της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας, κατέληξαν οι πηγές της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνάντηση στελεχών υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια, τα μέλη των οποίων θα αναχωρήσουν κι αυτά τις επόμενες ημέρες για τις χώρες τους λόγω του Πάσχα.

«Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσεις», λέει  η Κομισιόν

Για παραγωγικές συζητήσεις έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η κυρία Αντρέεβα, πάντως, ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Τουσκ: Δύσκολα συμφωνία πριν το Πάσχα

Μία νέα αναβολή για τη συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται εφόσον υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, είναι πιθανή σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Τουσκ στη Μαδρίτη και τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτίμησε ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα, αλλά ότι πιο πιθανό είναι μία συμφωνία να επιτευχθεί στο τέλος Απριλίου.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η στιγμή της δήλωσης του κ. Τουσκ, την ώρα που υπάρχουν αναφορές πως τελείωσαν οι διαβουλεύσεις τόσο στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια όσο και στο Brussels Group, και, επομένως, δρομολογείται η συνεδρίαση του Euroworking Group και πιθανότατα και του Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας.

 

ZENITH