Skip to main content

Σημάδια σταθερότητας κι ανάκαμψης στο βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα

Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα και την επάρκεια του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος παρείχε μια ακόμη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης της γειτονικής χώρας, τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες, που κα
Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα και την επάρκεια του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος, του οποίου ποσοστό περίπου 29% κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, παρείχε για μια ακόμη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο όπου και παρουσίασε την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), ο κ. Ιβάν Ίσκροφ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών όχι μόνο για το 2009, αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, προκύπτει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βουλγαρίας αργά αλλά σταθερά δείχνει να ανακάμπτει, αφού καταγράφεται αύξηση ρευστότητας και κεφαλαίων, αλλά και βελτίωση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα η κερδοφορία περιόδου των τοπικών τραπεζών ανήλθε στα 170 εκ. λέβα (ή περί τα 87 εκ. ευρώ) και μολονότι είναι κατά 37,2% μειωμένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, αν συγκριθεί με το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνει αύξηση σε ποσοστό 7,5%. Την ίδια στιγμή το ενεργητικό αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. λέβα (ή περί τα 1,3 δισ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια της Κεντρικής Τράπεζας ενισχύθηκε στο 18,24%, στο τέλος Μαρτίου, συγκρινόμενο με το 17,04% στις αρχές του έτους. Αύξηση στο 7,8% κατέγραψαν όμως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στη βουλγαρική αγορά, ο κ. Ι. Ίσκροφ μιλώντας στον τοπικό τύπο σχολίασε ότι για τη δυσχερή οικονομική θέση της Ελλάδας, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ στις τράπεζες, αλλά στις υπερβολικές δαπάνες που οδήγησαν σε ένα υψηλό έλλειμμα. «Η κεφαλαιακή επάρκεια και τα γενικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία ήταν μεταξύ των καλύτερων στη χώρα», τόνισε κι εκτίμησε ότι οι περισσότεροι από τους αναλυτές κερδοσκοπούν με την κατάσταση στην Ελλάδα για προσωπικό τους όφελος. Σημειώνεται ότι στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται πέντε ελληνικές τράπεζες, εκ των οποίων οι τρεις θυγατρικές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς (οι άλλες δύο είναι Alpha και Εμπορική) βρίσκονται στις πρώτες 6-7 θέσεις των μεγαλύτερων τραπεζών της Βουλγαρίας, με κριτήριο την κερδοφορία και το ενεργητικό τους.

Κέρδη στην Αλβανία

Στη γειτονική Αλβανία, εν τω μεταξύ, με κερδοφορία ολοκλήρωσαν το δύσκολο 2009 τουλάχιστον δύο από τις ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στην τοπική αγορά. Συγκεκριμένα, η Tirana Bank, θυγατρική του ομίλου Πειραιώς, έκλεισε τη χρήση 2009 με αύξηση της κερδοφορίας της κατά 27%, σε σύγκριση με τις επιδόσεις του αμέσως προηγούμενου έτους, ενώ αντίστοιχα η θυγατρική της Alpha Bank, που διατηρεί στη χώρα δίκτυο με συνολικά 47 καταστήματα, παρουσίασε κέρδη ύψους 6,48 εκ. ευρώ. Στην αλβανική χρηματοπιστωτική αγορά διαθέτουν, επίσης, παρουσία ο όμιλος της Εθνικής τράπεζας -ο οποίος ανακοίνωσε ένα νέο προϊόν με το οποίο οι πελάτες της θυγατρικής του θα μπορούν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους και να λαμβάνουν το κέρδος από τα επιτόκια τον προσεχή Αύγουστο, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές- αλλά κι η Emporiki Bank. Συνολικά σε χέρια ελληνικών τραπεζών αυτή τη στιγμή βρίσκεται περί το 25% του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Αυτή η διαπίστωση πάντως, αποτέλεσε, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το λόγο για τον οποίο προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας να αυξήσει τους ελέγχους της στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν παρουσία στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ριντβάν Μπόντε, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, αν και μέχρι σήμερα το αλβανικό τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε με επιτυχία τις συνέπειες της κρίσης, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, οι επιπτώσεις δεν θα πλήξουν την Αλβανία, η οποία πλέον δεν είναι απομονωμένη χώρα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης (EBRD) Peter Sanfey, πράγματι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις γειτονικές της χώρες και ιδίως στην Αλβανία. Ο λόγος όπως εξήγησε έχει να κάνει με τον αριθμό των Αλβανών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και με τον εξίσου μεγάλο αριθμό ελληνικών εταιρειών και τραπεζών στη γειτονική χώρα. Να σημειωθεί, τέλος, πως οι κρίσεις αυτές είχαν διατυπωθεί πριν από τη χθεσινή συμφωνία της Ελλάδας με την Τρόικα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας που διασφαλίζει και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

ZENITH