Skip to main content

«Σημαντική» αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

Μία «σημαντική» αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα ανακοινωθεί σύντομα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε σήμερα ότι μία «σημαντική»αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα ανακοινωθεί σύντομα αλλά στο πλαίσιο μίας στρατηγικής μεταφοράς της ευθύνης για την ασφάλεια στους Αφγανούς από το 2010.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας,που συνήλθε στο Εδιμβούργο(Σκοτία),ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι αναμένει μία συμφωνία για τις στρατιωτικές ενισχύσεις «σε μερικές εβδομάδες».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ,από την πλευρά του,παρουσίασε τα κύρια σημεία μίας «ξεκάθαρης πολιτικής στρατηγικής»των συμμάχων τονίζοντας ότι η αφγανική διένεξη δεν θα είνα «ένας πόλεμος χωρίς τέλος».

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποφασίσει μία «προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες με μία σημαντική αύξηση των χερσαίων δυνάμεων», είπε ο Ράσμουσεν, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει προσεχώς τις αποφάσεις του για την αποστολή ενός επιπλέον σημαντικού αριθμού αμερικανών στρατιωτών όπως έχει ζητήσει ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν.

«Έχω πεισθεί ότι μπορούμε και πρέπει να αρχίσουμε το προσεχές έτος να μεταφέρουμε στις αφγανικές δυνάμεις περισσότερες ευθύνες στο τομέα της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρότεινε η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, να διεξαχθεί στο Λονδίνο τον Ιανουάριο-λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία-και να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την μεταφορά της ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές αρχές,από περιοχή σε περιοχή, από το 2010.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται σήμερα περίπου 9.000 βρετανοί στρατιώτες και ο Μπράουν έχει δεσμευθεί να στείλει ακόμη 500 υπό την προυπόθεση ότι και οι σύμμαχοι θα στείλλουν. Ο Μίλιμπαντ δήλωσε ότι θα μεταβεί την Πέμπτη στην Καμπούλ για να παραστεί στην τελετή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου Καρζάι για τον οποίο ο Ράσμουσεν είπε ότι «πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα» για να αντιμετωπίσει την διαφθορά και το εμπόριο ναρκωτικών η να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH