Skip to main content

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή

Εξαιρέσεις και περικοπές της τελευταίας στιγμής προστέθηκαν χθες στο Μνημόνιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με μικρές εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το πακέτο των σκληρών οικονομικών μέτρων που αποφασίστηκαν με την εντολή του ΔΝΤ και της ΕΕ στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί περίπου στις 12 το μεσημέρι στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ ενδεχομένως η ψηφοφορία θα γίνει ονομαστικά. Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας αναμένεται νωρίς το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι για λόγους συνταγματικής τάξης, οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή.

Μικρές εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμή στο Μνημόνιο

Στο μεταξύ, μικρές εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής προστέθηκαν χθες στο Μνημόνιο, που προβλέπει την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Η σημαντικότερη από αυτές έχει να κάνει με το δικαίωμα που παρέχεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων να λαμβάνουν τα περικομμένα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων ακόμα κι αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, πρόκειται για όσους λαμβάνουν σύνταξη βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών, οικοδομικών εργασιών, χηρείας εκ μεταφοράς σύνταξης θανόντος συζύγου, όσοι λαμβάνουν πολεμικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι λόγω ανικανότητας και οι συνταξιούχοι λόγω αποστρατείας.

Πρόκειται για μια μικρή παραχώρηση, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, μετά από αντιδράσεις που προήλθαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, αν και η αρχική προσπάθεια που είχε γίνει ήταν να εξασφαλισθούν πολλά περισσότερα για περισσότερους δικαιούχους. Τελικώς, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Περικοπές της τελευταίας στιγμής

Επίσης, στο Μνημόνιο προβλέπονται και κάποιες αιφνιδιαστικές περικοπές. Αναλυτικότερα, αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεις από το Δημόσιο ή από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη.

Επίσης, αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.

ZENITH