Skip to main content

Σήμερα η μάχη για την επικύρωση της μεταρρυθμιστικής λίστας

Σε διαπραγμάτευση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής ομάδας συμβούλων, στο Brussels Group, τίθεται σήμερα η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους εταίρους επιδίδεται ήδη η κυβέρνηση. 
 
Η έκβαση του σημερινού Brussels Group είναι εκείνη που ουσιαστικά θα δείξει εάν ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και ακολούθως στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας, ενδεχομένως, και κάποιο μέρος της πολυπόθητης για την κυβέρνηση δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. 
 
Το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη (ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη) έφθασε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλες για να θέσει προς συζήτηση στο BG το πακέτο των μεταρρυθμίσεων. 
 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.
 
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
 
«Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
 
Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας τη σκυτάλη θα πάρει το EuroWorking Group, ενώ έως το τέλος της αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup.
 
Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυξήσεις στον ΦΠΑ, φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την εφορία.

ZENITH