Skip to main content

Σήμερα η πρώτη «μάχη» για την επιστροφή στις αγορές

Το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην «ασφαλή» έκδοση των εντόκων γραμματίων, γνωρίζοντας ότι σε 1,5 χρόνο θα πρέπει να επιστρέψει ολοσχερώς στους ελεύθερους μηχανισμούς.
Μία από τις κρισιμότερες μέρες από την εποχή που ενέσκηψε η οικονομική κρίση στη χώρα μας αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή. Κι αυτό γιατί, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, το ελληνικό δημόσιο βγαίνει να δανεισθεί κεφάλαια από την αγορά, έστω κι αν το εγχείρημα θα είναι «ελεγχόμενο». Κι αυτό γιατί:

α) Η έκδοση των εντόκων γραμματίων που θα γίνει σήμερα θα είναι μικρής διάρκειας (3μηνη), αφού η σκέψη για ετήσιο γραμμάτιο εγκαταλείφθηκε γρήγορα από το φόβο υψηλού επιτοκίου που θα τίναζε στον αέρα την όλη προσπάθεια.

β) Η έκδοση θα απορροφηθεί στο σύνολό της από Έλληνες, ιδιώτες, επενδυτές και εγχώριες τράπεζες. Θα πρόκειται, δηλαδή, για μιας μορφής εσωτερικό δανεισμό, ο οποίος, ως εκ της φύσεώς του, θα είναι ασφαλής στην κάλυψη.

Το πιθανότερο είναι ότι εξαιτίας του λόγου αυτού δεν θα μπορέσουν να εξαχθούν πολύ ασφαλή συμπεράσματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, κρίνεται απαραίτητο, έστω και δειλά, το ελληνικό δημόσιο να αρχίσει σιγά - σιγά να ξαναβγαίνει στις αγορές.

Υπολογίζεται ότι κανονικά θα μπορεί να βγει και να δανεισθεί από τις αγορές σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα. Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται και από το Μνημόνιο που υπογράφηκε σχετικά με τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, συνολικού κόστους 110 δισ. ευρώ.

ZENITH