Skip to main content

Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία

Σήμερα άνοιξαν οι κάλπες για τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Αμφίβολη η συγκρότηση κυβέρνησης.
Στη Γερμανία 62,2 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην Μπούντεσταγκ, η οποία και θα αναδείξει τον καγκελάριο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) της Μέρκελ να προηγούνται σημαντικά αλλά τελικά να μην επαρκεί η συνεργασία τους με τους Φιλελευθέρους για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,  ένα ποσοστό άνω του 47% θα ήθελε να κυβερνήσει η Μέρκελ με τους Φιλελευθέρους, όμως θεωρείται ότι είναι δύσκολο να καταφέρει να το πετύχει από την πρώτη αναμέτρηση καθώς είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των Γερμανών ψηφοφόρων συνήθως παρατείνουν την αγωνία των κομμάτων πηγαίνοντας τους σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Η τηλεμαχία του Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ με την Μέρκελ στις 13 Σεπτεμβρίου, φαίνεται να συνέβαλλε στην αύξηση των 3-4ων ποσοστιαίων μονάδων των Σοσιαλδημοκρατών που φέρονται να συγκεντρώνουν 26-27%, από 20-23% που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν το ντιμπέιτ.

Τη θέση της Μέρκελ διεκδικούν 29 κόμματα όμως μόνο τα πέντε αναμένεται να μπορέσουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 5% για το Κοινοβούλιο. Εκτός από τα CDU και SPD, οι Πράσινοι φέρονται να συγκεντρώνουν 10-11%, οι Φιλελεύθεροι 11-14% και το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς 10 -12%.

ZENITH