Skip to main content

Σήμερα τα πρώτα 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη

Από σήμερα το πρωί πιστώθηκαν σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ τα πρώτα 14,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης, από τα οποία τα 9 δισ. θα δοθούν στην αποπληρωμή δανείου που λήγει την Τετάρτη.
Από σήμερα το πρωί, σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), είναι πιστωμένα τα πρώτα κεφάλαια της μεικτής βοήθειας που προβλέπεται για την οικονομική στήριξη της χώρας μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Αθήνα με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Το ποσό, το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο, ανέρχεται σε 14,5 δισ ευρώ κι από αυτά, τα 9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν αύριο για την κάλυψη ομολογιακής έκδοσης που λήγει σε 24 ώρες. Έτσι, ένας βρόγχος γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας λύνεται, αλλά την ίδια ώρα ένας άλλος δένεται, καθώς για να φτάσουν αυτά τα χρήματα στη χώρα μας, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε είναι τεράστιες.

Το δάνειο από τις χώρες της Ευρωζώνης έχει επιτόκιο 3,60%.

Τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 40 δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2010 ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, εκταμιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το ΔΝΤ.

ZENITH