Skip to main content

Σήμερα το κρίσιμο τεστ για το ασφαλιστικό

Ακόμη και σήμερα αναμένονται στη χώρα μας στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να κάνουν την τελική επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ακόμη και σήμερα αναμένονται στη χώρα μας στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να κάνουν την τελική επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Κατόπιν κι αφού κάνουν τις παρατηρήσεις τους, το κείμενο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφισθεί. Το γεγονός είναι ενδεικτικό του νέου status quo που επιβάλλεται, αργά αλλά σταθερά, στη χώρα μας, ως προς το κρίσιμο κομμάτι της παραγωγής «ευαίσθητου» νομοθετικού έργου. Αν δεν δώσουν το πράσινο φως οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να πάρει την άγουσα για το Κοινοβούλιο. Ό,τι κι αν λέει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι πλέον ο κανόνας και πολύ δύσκολα θα ανατραπεί στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, τα στελέχη της Κομισιόν θα εξετάσουν αν το νομοσχέδιο είναι συμβατό με τις προβλέψεις του Μνημονίου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας κι εφόσον διαπιστώσουν ότι υπάρχουν τυχόν αποκλίσεις θα ζητήσουν τη διόρθωσή τους. Ακριβώς σε αυτό το σημείο επικεντρώνονται οι τελευταίες ελπίδες του υπουργείου Εργασίας για να εξασφαλίσει κάποια ελαστικότερη εφαρμογή των προβλέψεων στο Μνημόνιο. Για παράδειγμα, το δικαίωμα να εξασφαλίσει κανείς πλήρη σύνταξη, χωρίς να χρειασθεί να επιμηκύνει τον εργασιακό του βίο στα 40 χρόνια, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το στοίχημα κρίνεται δύσκολο, αλλά στην κυβέρνηση λένε ότι θα το «πάρουν».


ZENITH