Skip to main content

Συντάσσεται με ΚΕΔΕ ο Μπουτάρης για τα διαθέσιμα των ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της μεταφοράς των αποθεματικών και έκανε λόγο για παράλογη ενέργεια.

Στηρίζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης, προκειμένου «να βγει η χώρα από το λούκι», αλλά διαφωνούμε με τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

«Μας ήρθε έγγραφο με το οποίο μας ζητάτε να ανοίξουμε λογαριασμό στην ΤτΕ και να μεταφέρουμε όλα τα αποθεματικά του δήμου εκεί. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να τα διαχειριστεί για την αγορά ομολόγων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, συνιστώντας ψυχραιμία. «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, πρέπει να το δούμε με ψυχραιμία. Έμαθα ότι ο δήμος Αθηναίνων διέκοψε το δημοτικό συμβούλιο, μετά από αυτή την είδηση» τόνισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν τις επόμενες 15 μέρες.

Εξέφρασε την ελπίδα του «τα πράγματα να πάνε καλά», λέγοντας επίσης: «Πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Τις αντιρρήσεις μας θα τις πούμε. Δεν είναι σε φάση η χώρα να κάνει μαγκιές».

Κατά τη δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι συντάσσεται με τις ενέργειες της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά να ακυρώσει την απόφαση που προβλέπει τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις δήμων και εργαζομένων και προσφυγές στο ΣτΕ. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της μεταφοράς των αποθεματικών και έκανε λόγο για παράλογη ενέργεια. «Θα ακολουθήσουμε μια τακτική οδό, που είναι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όταν είναι ανταποδοτικά, αυτά που εισπράττει ο δήμος και τα οποία μπλοκάρεις εσύ κύριε κράτος, είναι σαν να μπλοκάρεις τις καταθέσεις του δημότη. Ουσιαστικά τι κάνεις, παίρνεις τα λεφτά του δημότη. Πως θα πληρώσω εγώ την καθαριότητα; Ουσιαστικά το μπλοκάρισμα αντιβαίνει το αυτοδιοίκητο των δήμων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθεματικά του δήμου Θεσσαλονίκης για μισθοδοσία και προμηθευτές φθάνουν στα 14 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κονδύλια για τα έργα.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης άσκησε κριτική για την κυβερνητική συνεργασία, κάνοντας λόγο για «αναγκαστική συμβίωση». «Είχα πει ότι έχουμε συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαια και η κυβέρνηση του χοντρού. Αυτόν τον Καμμένο παιδιά συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω. Άμα τον δώ κρεμασμένο, δε θα του κόψω και το σχοινί. Αλλά και αυτοί δε με πάνε» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ZENITH