Skip to main content

Σκάνδαλο πλήττει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας

Μια θυγατρική εταιρεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας κατηγορείται ότι δωροδόκησε Βιετναμέζους αξιωματούχους, προκειμένου να πείσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να επιλέξει μία αυστραλιανή εται
Μια θυγατρική εταιρεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας κατηγορείται ότι πλήρωσε (δωροδόκησε) Βιετναμέζους αξιωματούχους, προκειμένου να πάνε στην Κεντρική Αμερική και να πείσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, να επιλέξει μία αυστραλιανή εταιρεία για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων της. Πρόκειται για την εταιρία Securency International, που έχει την πατέντα εκτύπωσης χαρτονομισμάτων με υλικό πολυμερές (polymer).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, η Securency International κατηγορείται ότι προκειμένου να κερδίσει δημόσια συμβόλαια σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης (η εταιρεία εκτός των άλλων εκτυπώνει και χαρτονομίσματα), δωροδοκούσε στελέχη δημοσίων υπηρεσιών και σε κάποιες περιπτώσεις τους πρόσφερε και ιερόδουλες.

Μεταξύ αυτών που κατά καιρούς είχε πλησιάσει ήταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν. Τις καταγγελίες θα ερευνήσει ειδική επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας, ενώ δεν αποκλείεται να ασκήσει διώξεις και η αστυνομία.

ZENITH