Skip to main content

Σκηνικό ρήξης - Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα (video)

Σε πολύ ψυχρό κλίμα η συνέντευξη Τύπου Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη. «Όχι» σε διάσκεψη για το χρέος από τον Ντάισελμπλουμ. Τέλος η τρόικα είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ - Κουνούσε απορημένος το κεφάλι του ο πρόεδρ

Μέσα σε πολύ ψυχρό κλίμα, που έφθασε στο σημείο να λαμβάνει διαστάσεις ρήξης όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι η τρόικα έχει τελειώσει για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, μετά τη συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα, ο κ.Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη σαθρά δομημένη επιτροπή που λέγεται τρόικα. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμικούς εταίρους, την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκό», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Το κλίμα στις δηλώσεις των δύο ανδρών ήταν ψυχρό, ενώ η δήλωση του ΥΠΟΙΚ για την απόρριψη της συνεργασίας με την τρόικα έγινε δεκτή από τον Ολλανδό επικεφαλής του Εurogroup με ένα κούνημα του κεφαλιού του που μαρτυρούσε το λιγότερο απορία.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ, λίγο νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά, είχε αποφύγει να σχολιάσει την ελληνική θέση περί απόρριψης της τρόικας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο αυτό το ζήτημα όσο και το νέο πρόγραμμα θα συζητηθούν το επικείμενο Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, σημείωσε πως «το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται βέλτιστα μέσα από μια νέα συμφωνία», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε διάσκεψη για το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όσο για μια νέα διάσκεψη για το χρέος, αυτό υπάρχει και λέγεται Eurogroup».

«Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας. Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας. Ενημέρωσα τον κ. Ντάισελμπλουμ ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η κρίση», είπε ο ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας». Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως «με την Ελλάδα έχουμε αμοιβαία συμφέροντα». Όπως είπε, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν άλλαξαν εν μια νυκτί, ενώ σημείωσε πως «τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου».

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία. Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν. Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον όρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται εντός προγράμματος, που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, και δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. «Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον».

Πρώτη δημοσίευση: 16:40

ZENITH