Skip to main content

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Δωδεκάωρος πλέον ο ολοσχερής αποκλεισμός στο Τελωνείο Εξοχής, ενώ οι αγρότες του νομού Ξάνθης αποκόπτουν τη Θράκη –μέσω Νέστου- από την υπόλοιπη χώρα για μεγαλύτερα διαστήματα.
Ενισχύονται τα μπλόκα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με περισσότερα γεωργικά μηχανήματα και οχήματα, ενώ οι αγρότες παρατείνουν επί μακρόν τις ώρες που αποκλείουν κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.

Στην Εξοχή
Συγκεκριμένα, από χθες το απόγευμα οι αγρότες του ν. Δράμας σκλήρυναν τη στάση τους στο Τελωνείο Εξοχής, κρατώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κλειστά από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ –καταργώντας το τρίωρο ελεύθερης διέλευσης (5-8μμ) που συνήθιζαν έως τώρα. Στη διάρκεια της νύχτας (με τη θερμοκρασία να πέφτει σχεδόν στους -14) άφησαν ελεύθερη την κυκλοφορία από τις 11 μμ έως και σήμερα στις 8 το πρωί, με σκοπό να ξανακλείσουν τη δίοδο και πάλι για όλη τη διάρκεια της μέρας. Νωρίς το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η γενική τους συνέλευση, στο Τελωνείο Εξοχής, για ν’ αποφασιστούν οριστικά οι ώρες αποκλεισμού καθημερινά –ή ακόμα και ο επ’ αόριστον αποκλεισμός της συνοριακής διέλευσης, κατά το πρότυπο του γειτονικού Προμαχώνα Σερρών.

Στο Νέστο
Οι αγρότες του νομού Ξάνθης εντείνουν, επίσης, τον αγώνα τους, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το μπλόκο τους και κλείνοντας για περισσότερες ώρες καθημερινά τη Γέφυρα του Νέστου, επί της παλιάς Εθνικής Οδού Καβάλας - Ξάνθης –αποκόπτοντας ουσιαστικά κάθε προσιτή πρόσβαση προς και από τη Θράκη.  Σήμερα η Γέφυρα του Νέστου θα παραμείνει κλειστή από τις 12 έως τις 3μμ και –πιθανότατα- από τις 4 έως τις 5.30μμ.

Εναλλακτικές διαδρομές
Οι εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οι οδηγοί κατά τις ώρες του αποκλεισμού από και προς τη Θράκη είναι είτε μέσω Δράμας – Παρανεστίου – Σταυρούπολης – Ξάνθης είτε μέσω Καβάλας – Ζαρκαδιάς – Κεχροκάμπου – Σταυρούπολης – Ξάνθης. Πρόκειται για δύο ορεινές διαδρομές που -ειδικά στις συνθήκες παγετού επικίνδυνες (κυρίως για τα μεγάλα οχήματα), ενώ η διαδρομή επιβαρύνεται υπέρογκα τόσο σε χιλιομετρική απόσταση και χρόνο, όσο και σε κατανάλωση καυσίμων.

Στην Εγνατία
Το μπλόκο των αγροτών του ν. Καβάλας κρατά σταθερά τη θέση του στον κόμβο της Χρυσούπολης, επί της Εγνατίας Οδού, από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει ανοίξει ούτε μία φορά. Σύμφωνα με την απόφαση της  χθεσινοβραδινής συνέλευσης των Καβαλιωτών αγροτών, ο αποκλεισμός στο σημείο αυτό συνεχίζεται επ’  αόριστον.

ZENITH