Skip to main content

«Σκληρή» γραμμή χαράσσουν οι Γερμανοί για το μηχανισμό στήριξης

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με τις εξελίξεις στη Γερμανία να είναι αυτές που «καίνε» την ελληνική πλευρά, ενώ θετικό είναι το κλίμα
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με τις εξελίξεις στη Γερμανία να είναι αυτές που «καίνε» την ελληνική πλευρά, ενώ θετικό είναι το κλίμα σε Ισπανία και Γαλλία.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα έχει σήμερα συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων των γερμανικών κομμάτων, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η κοινοβουλευτική έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε χθεσινή του συνέντευξη στη Bild, το σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος για την έγκριση της βοήθειας που έχει ζητήσει η Ελλάδα, ενώ «το γεγονός ότι ούτε η ΕΕ ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση για την καταβολή της βοήθειας σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική, όσο και αρνητική».

Εξάλλου, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών και των Ελευθέρων Δημοκρατικών (FDP) στη Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, καθώς το μέλλον του ευρώ έχει τεθεί σε κίνδυνο. Σαν προϋπόθεση τίθεται η Ελλάδα να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση οιασδήποτε βοήθειας, ωστόσο ανώτατο στέλεχος του κόμματος επεσήμανε σήμερα ότι είναι σημαντικό οποιαδήποτε βοήθεια να εξεταστεί καταλλήλως.

Αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, υπογράμμισε τη βεβαιότητά της ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 3 Μαΐου, ημερομηνία μετά την οποία το γαλλικό τμήμα του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξεταστεί από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Από μέρους της η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο, επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ θα αποφασίσουν τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

«Εάν τελικά, και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρόκειται να συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, αποφασιστεί ότι είναι καλύτερα να ειπωθεί αμέσως ποιο είναι το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, εμείς (οι χώρες της ζώνης του ευρώ) θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε η κ. Σαλγάδο, η χώρα της οποίας προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ.

ZENITH