Skip to main content

Σκληρή κόντρα για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Για «οικολογικό έγκλημα» συνεχίζει να μιλά ο ανάδοχος του έργου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης για τις δύο νέες κυψέλες, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΦΟΔΣΑ.

Συνεχίζεται η κόντρα του αναδόχου του έργου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) για τις δυο νέες κυψέλες που κατασκευάζονται για να υποδεχτούν τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης, μετά τον κορεσμό των πρώτων δύο.

Με ανακοίνωσή της η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρία «Μακεδονικές Γραμμές ΑΤΕ», που εκτελεί το έργο της κατασκευής και στεγανοποίησης των κυψελών 3 και 4 του ΧΥΤΑ, επιμένει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλιώς διαπράττεται «οικολογικό έγκλημα».

Το θέμα είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά της η Voria.gr, με αποτέλεσμα να υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση, ενώ τελικά δόθηκε το «πράσινο φως» για να ανοίξει η τρίτη κυψέλη και να αρχίσει να υποδέχεται σκουπίδια.

Ο ανάδοχος πάντως επιμένει πως «υπάρχουν σοβαρές αστοχίες στη μελέτη του έργου που το καθιστούν ακατάλληλο» και καταγγέλλει ότι ο ΦΟΔΣΑ «προχώρησε, πριν αυτό ολοκληρωθεί, στη διοικητική παραλαβή προς χρήση τμήματος της κυψέλης 3 και την άμεση έναρξη απόθεσης  απορριμμάτων».

Η εταιρία επιμένει ότι υπάρχουν αστοχίες στο έργο, έπειτα και από μελέτες επιστημόνων και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που ελλοχεύουν κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, σημειώνει ότι «στο πόρισμα της Πραγματογνωμοσύνης που παραδόθηκε στους συμβαλλόμενους (Ανάδοχος και ΦΟ.Δ.ΣΑ.) στις 16 Δεκεμβρίου του 2014 υπογραμμίζεται ότι οι αστοχίες οφείλονται στον λανθασμένο σχεδιασμό του έργου της οριστικής εγκεκριμένης μελέτης και όχι σε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Image
vlaves


Ο ΦΟΔΣΑ τελικώς απέρριψε την δήλωση διακοπής του αναδόχου και ξεκίνησε να εναποθέτει σκουπίδια στη βάση της κυψέλης 3. Την ίδια ώρα έδωσε εντολή για συνέχιση των εργασιών στην Κυψέλη 4 εφαρμόζοντας την οριστική μελέτη.

«Είναι ηθικό για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος να τοποθετούνται απορρίμματα στον πυθμένα της κυψέλης 3 όταν επιβεβαιώνεται από τον Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας (Τεχνικό Επιμελητήριο) ότι ο σχεδιασμός των κυψελών είναι εσφαλμένος;», ρωτά μεταξύ άλλων η εταιρία και προειδοποιεί ότι δε θα φέρει καμιά ευθύνη σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα από τη χρήση των νέων κυψελών.

Επισημαίνει δε ότι «τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις και τα σφάλματα της μελέτης όπως και τη συνεχή αντιπαλότητα του ΦΟΔΣΑ, έχει περιέλθει σε καθεστώς ομηρίας  και υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία».

«Σε περίπτωση που το κόστος ολοκλήρωσης του έργου με βάση τα νέα δεδομένα καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση της υπόψη εργολαβίας, ουδεμία οικονομική απαίτηση θα προβάλουμε για τη λύση της μεταξύ μας σύμβασης πλην την αποζημίωση των εργασιών και υλικών του έργου και των απαιτήσεων μας που ήδη εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», καταλήγει η ανάδοχος.

Business Story
Off

ZENITH