Skip to main content

Σκληρή κόντρα κομμάτων-ΣΕΒ

«Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο» ήταν η σκληρή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική δεν έχει να προσφέρει τί
«Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο» ήταν η σκληρή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα.

«Κάποιοι τις ημέρες αυτές βρήκαν τη λαμπρή ευκαιρία να σηκώνουν το δάχτυλο προς τον πολιτικό κόσμο και να ζητούν την αντικατάσταση του πολιτικού κόσμου από κάποιον άλλο εφευρέτη που μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τη ζωή των Ελλήνων. Αυτοί προσβάλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν υπάρχει άλλος εκτός από την πολιτική που να μπορεί να ορίσει με συντεταγμένο τρόπο το μέλλον του έθνους και των πολιτών», ανέφερε ο κ. Καστανίδης μιλώντας στη Βουλή.

Συνεχίζοντας είπε: «Και επειδή άκουσα χθες εκπρόσωπο των επιχειρηματιών να υπερασπίζεται την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, αλλά θα το κάνουν οι επιχειρήσεις, του απαντώ με τη λαϊκή σοφία: "Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο". Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή».

Επίθεση στον κ. Δασκαλόπουλο εξαπέλυσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις κατά του κύρους του Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εκπορεύονται από πομπούς μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν δημόσια αγαθά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. «Θα πρέπει να κυκλοφορούν μηνύματα μέσα από τα κανάλια της τηλεοπτικής επικοινωνίας, τα οποία να είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση και η οποία εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων έχει αφεθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει ένα διάβημα προς τη διοικητική αυτή Αρχή, γιατί είναι μέσα στα καθήκοντά της να επιβάλει τον σωστό τόνο των μηνυμάτων και των εκπομπών, οι οποίες θα πρέπει να επωμίζονται τη σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που επιβάλλουν αυτοί οι καιροί».

«Όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ, γιατί η επιείκεια με την οποία τους έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι από ότι πρέπει. Ας προσέξουν. Οι πολιτικοί είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική Δημοκρατία», είπε o πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ στη φετινή του Γενική Συνέλευση, ενθαρρυμένοι προφανώς από τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας υπήρξαν πιο προκλητικοί παρά ποτέ άλλοτε. Επέκριναν δε και την αριστερά για έλλειψη ευθύνης. Αυτοί που δεν τους διακρίνει μόνο η ταξική βαναυσότητα, αλλά και η ιδιοτέλεια και η ανικανότητα».

Σκληρή επίθεση σε κυβέρνηση και επιχειρηματικό κόσμο εξαπέλυσε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι «παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διατύπωσε και προτάσεις. «Προτείνουμε πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες για το πού βρήκαν τα λεφτά για να φτιάξουν τα κανάλια. Έλεγχος στον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Μονάχοι τους οι πολιτικοί κάνουν την διαπλοκή;», αναρωτήθηκε.

Επισήμανε ακόμη ότι η εισαγωγή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της διαπλοκής, αν και όχι να το εξαλείψει τελείως. «Λένε κάποιοι πως το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για το σήμερα και παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Ορίστε συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι όμως να φέρνουν μαύρο χρήμα και να εμφανίζονται ως επενδυτές και να μας κάνουν και τους τιμητές, λαδώνοντας και αξιωματούχους», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με αφορμή περικοπές που εξήγγειλε στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αναφέρθηκε γενικότερα στο «εύφορο κλίμα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, «για όσους επιχειρούν να ασκήσουν μη τεκμηριωμένη κριτική», ή, ακόμα περισσότερο, «που επιδιώκουν συνολικά την απαξίωση, συλλήβδην την απαξίωση της πολιτικής και όλων των προσώπων. Κατά την γνώμη μου, αδιαφορούν για τη Δημοκρατία μας και την ποιότητά της, όσοι διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη ένα γενικευμένο κλίμα απόρριψης, μέσα από γενικεύσεις, αναλήθειες, διαστρεβλώσεις και έναν άκρατο λαϊκισμό για τους κινδύνους, που γεννιούνται για τη λειτουργία των θεσμών σ΄Α αυτή τη χώρα. Οδηγούν, έτσι, ηθελημένα ή αθέλητα, στον κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της κοινωνίας, μετατρέποντας, ηθελημένα ή αθέλητα, τον λαό σε μία μάζα και τον σκεπτόμενο πολίτη σε ένα απλά αγανακτισμένο άτομο».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξε σε παρέμβασή του πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, στις μέρες μας, είναι όρος εθνικής επιβίωσης (…). Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή. Έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αποκαταστήσουμε παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας».

ZENITH