Skip to main content

«Σκληρό» ασφαλιστικό σήμερα στο υπουργικό

Μια από τις κρισιμότερες μέρες, από την ώρα που ξέσπασε η κρίση και η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να τη διαχειριστεί, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η σημερινή.
Μια από τις κρισιμότερες μέρες, από την ώρα που ξέσπασε η κρίση και η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να τη διαχειριστεί, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η σημερινή. Και αυτό γιατί αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να κάνει με αφορμή το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Έως κι αργά χθες το βράδυ, λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό του, δεν είχαν διαρρεύσει. Το μόνο που γίνονταν γνωστό ήταν ότι θα περιέχει πολλές «δίκαιες», αλλά παράλληλα και «σκληρές» αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα το παρουσίαζε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου. Εκτός κι αν την τελευταία στιγμή προκύψει κάποια αλλαγή που θα ανατρέψει τον προγραμματισμό. Για την κυβέρνηση συνολικά και τον πρωθυπουργό ειδικότερα, το συγκεκριμένο στοίχημα θεωρείται και είναι ανάλογα μεγάλο και κρίσιμο με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται στην Βουλή. Ζητούμενο αποτελεί πάντως αν και κατά πόσο θα αντέξει το Μέγαρο Μαξίμου στην αυξημένη πίεση που αναμένεται ότι θα δεχθεί. Ήδη τα συνδικάτα ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια ανάλογη περίπτωση, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η κυβέρνηση Σημίτη αναγκάσθηκε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο Γιαννίτση μπροστά στο κύμα αντίδρασης που συνάντησε από τον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές αναπλήρωσης θα κυμαίνονται από 1% -για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης- έως 1,7% για όσους συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα αρχίσει το 2018. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εκτιμάται ότι για να πάρει κανείς τη σημερινή πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 35 χρόνια, ενώ θα κρίνεται απολύτως ασύμφορο να αποχωρήσει κάποιος σε ηλικία κάτω των 65.

ZENITH