Skip to main content

Σκληρό πόκερ με το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το που θα κλειδώσει τελικά το επιτόκιο ενδεχόμενου δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το πού θα κλειδώσει τελικά το επιτόκιο ενδεχόμενου δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται ότι η θεραπεία είναι δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που προσφέρουν οι αγορές, αλλά η Γερμανία εμμένει στην ακάμπτη στάση της.

Τη στάση της Γερμανίας επέκρινε μέχρι και ο πρώτος διδάξας στα κερδοσκοπικάπαιχνίδια, δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος: «Ελπίζωότι η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι το να μιλάει για δανεισμό με ταεπιτόκια της αγοράς είναι η λάθος θεραπεία. Θα σπρώξει την Ελλάδα στηνάβυσσο. Αν η Γερμανίαήταν πρόθυμη να βρει ένα τρόπο… δανεισμού με μειωμένα επιτόκια, ταεπιτόκια της αγοράς θα υποχωρούσαν».

Έτσι, ενώ τα χθεσινά σενάρια, μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου  Reuters, προσδιόριζαν το επιτόκιο του μηχανισμού στο 3,75%, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για νέο γυρο διαβουλεύσεων, με τη Γερμανία να εναντιώνεται στο παραπάνω σχέδιο, εν όψει φυσικά και των εκλογών στο εσωτερικό της, υποστηρίζοντας ότι το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν θα πρέπει να απέχει από αυτό της αγοράς.

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο γύρω στο 6%, μία συμβιβαστική λύση μεταξύ Γερμανίας και λοιπών εταίρων θα ήταν 4,5% έως 5%. Βέβαια, όλα αυτά είναι ακόμα ρευστά, καθώς το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθούν τα spreads από Δευτέρα, δεδομένου ότι οι αγορές το τελευταίο διήμερο είχαν προεξοφλήσει την προσφυγή μας στο σχέδιο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Αν τελικά το παραπάνω δεν γίνει πραγματικότητα, πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, που φαίνεται ότι ζητούν την προσφυγή μας στο «δίχτυ ασφαλείας» του μηχανισμού για να ηρεμήσουν, όπως δείχνει και η χθεσινή μικρή μείωση του spread, μετά τις σχετικές πληροφορίες; Η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο ράλι ανόδου των spreads ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση, στη βάση του ότι οι αγορές θα λάβουν την απόφαση της κυβέρνησης να μείνει μακριά από το ΔΝΤ, ως απάντηση ότι μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της;

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα, και παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ηστάση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί ακριβώς από τους όρους του δανεισμού, που ίσως οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Ίσως μάλιστα να υπάρξουν εξελίξεις κατά την αυριανή έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, που θα πραγματοποηθεί με τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο τη συγκεκριμενοποίηση των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Αντο ευρωπαϊκό επιτόκιο είναι ευνοϊκό και οι αγορές επιμένουν ναδιατηρούν τα spreads στα ύψη, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο ναεπιλεγεί μέσα στην εβδομάδα η λύση της προσφυγής στον μηχανισμό, παρά τη συμμετοχή τουΔΝΤ, η οποία συνεπάγεται νέο πακέτο μέτρων, αλλά και σε σημειολογικόεπίπεδο θα σημάνει την υποβάθμιση της Ελλάδας σε οικονομία δεύτερηςκατηγορίας.

ZENITH