Skip to main content

Σκληρό ροκ των δημάρχων Κ.Μακεδονίας κατά της κυβέρνησης

Μη μας βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό. Δεν θα δώσουμε αποθεματικά μέχρι τις 7 Μαΐου, λένε οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας

του Τάσου Τασιούλα 

Καμιά διάθεση να υποχωρήσουν στην απαίτηση της κυβέρνησης για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους δεν έχουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συνέχεια της απόφασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σήμερα συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και κράτησε την ίδια στάση με το συλλογικό όργανο.

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας μάλιστα εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως αρνητικοί απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δε θα τους δώσουμε τα λεφτά να τα κάνουν repos. Αυτή είναι η απόφαση μας μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ (θα γίνει στις 7 Μαΐου 2015). Ζητάμε άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση.  Θέλουμε να συμβάλουμε και συμβάλαμε και ματώσαμε όσο κανένας άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης. Η κεντρική εξουσία όμως οφείλει να μας σέβεται. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν προβλέπει κυρώσεις και στην Ελλάδα οι δήμαρχοι δε διορίζονται, εκλέγονται και εκτελούν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν και δικαστήρια…», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τόνισε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι για να πληρωθούν υποχρεώσεις. «Αν δεν πληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις θα έχουμε ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Δανιηλίδης και τόνισε πως οι δήμαρχοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Μη μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό ότι μέχρι να βγει η απόφαση να μεταφέρουμε τα διαθέσιμα. Η κυβέρνηση έκανε ένα τραγικό λάθος. Εντελώς πραξικοπηματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Για «οικονομικό πραξικόπημα» έκανε λόγο ο δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει διάθεση βοήθειας της κυβέρνησης από τους δημάρχους, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί συζήτηση.

«Και οι δήμαρχοι αλλά και τα δημοτικά συμβούλια δεν είμαστε ούτε λιγότερο Έλληνες ούτε λιγότερο φιλότιμοι από τον τελευταίο Έλληνα της πατρίδας μας. Με τον τρόπο αυτό όμως η κυβέρνηση, τελείως αιφνιδιαστικά, τελείως απρογραμμάτιστα και χωρίς στόχευση ανατρέπει όλη τη λειτουργία των δήμων», επισήμανε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Το γεγονός ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου «δε βοήθησε τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης» τόνισε και ο εκπρόσωπος της παράταξης στην ΠΕΔΚΜ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αντωνούδης.

Μάλιστα δεν απέφυγε να πει ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου «περιορίζει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων. Θεωρούμε όμως παράλληλα ότι σε αυτήν την συγκυρία θα έπρεπε όλοι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε σχέση με την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό». Ωστόσο, είπε ότι αφενός απαιτείται διάλογος, αφετέρου η Αυτοδιοίκηση να βάλει πλάτη και να βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια.

Μάλιστα, αναμένεται να βγει ψήφισμα, ανάλογο της ΚΕΔΕ.

 

Business Story
Off

ZENITH