Skip to main content

Σκληρό τελεσίγραφο από Βερολίνο: Μνημόνιο ή χρεοκοπία και Grexit

Το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζει Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης ο Σουλτς, βράζουν οι βουλευ

Λίγο μετά το έγγραφο που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters, όπου γίνεται σαφές πως η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην πιστή τήρηση των όρων του μνημονίου από την Ελλάδα, αλλά και την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι θέσεις της Γερμανίας δεν γίνονται αποδεκτές(δείτε εδώ), νέα διαρροή από το Βερολίνο ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου διεμήνυσε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν είναι σε πρόγραμμα. Τόνισε μάλιστα πως η Γερμανία δεν φοβάται πλέον το Grexit. «Το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι δεν την επιθυμεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν, ενώ έκανε λόγο για «άγριες διαθέσεις» των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει και γίνεται ιδιαίτερα προβληματική η χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών. Υπάρχουν ισχυρά πολιτικά και νομικά κωλύματα για να αλλάξουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ακόμη και αν ο κ. Σόιμπλε έδινε πράσινο φως στα ελληνικά αιτήματα, οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν άγριες διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα», είπε.

Ο ίδιος είπε πως η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητο πως οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα βοήθειας και αν συμφωνηθεί θα συνδέεται με επιτήρηση.

Η ίδια πηγή επανέλαβε πως το Βερολίνο δεν συζητάει κούρεμα του ελληνικού χρέους ή διεξαγωγή συνόδου για το χρέος. «Οι πλειοψηφίες στην Ευρώπη είναι μαζί μας. Άλλαξε μία κυβέρνηση στην Ελλάδα, όχι η ΕΕ», κατέληξε.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Και τούτο διότι θα φανεί εάν η σκληρή γερμανική στάση του «όχι σε όλα» θα μείνει ακλόνητη ή θα διαφανεί διάθεση υποχώρησης, σε συνέχεια των σταδιακών υποχωρήσεων, κυρίως μέσω δηλώσεων του Γ. Βαρουφάκη, που έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες μέρες η ελληνική πλευρά.

Απειλεί με χρεοκοπία ο Σουλτς

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε διαφορετικό από τον τόνο των δηλήσεων του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες της, τα άλλα μέρη δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα θα σταματήσει να λαμβάνει χρηματοδότηση και το κράτος δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στους ευρωπαίους εταίρους της. Κατά τον ίδιο, η ΕΕ μπορεί να συζητήσει μόνο για την παροχή παραχωρήσεων στην Ελλάδα εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της στους ευρωπαίους εταίρους.

Βράζουν οι βουλευτές της Μέρκελ

«Έτσι δεν θα εξασφαλίσει εμπιστοσύνη η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε, στο ίδιο επιθετικό πνεύμα, ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φολκερ Κάουντερ και έκανε λόγο για «ένα παιγνίδι με κακοσχεδιασμένες προτάσεις και αντιφατικά σχόλια» από την Αθήνα.

«Για αποφάσεις αυτής της αριστερολαϊκιστικής κυβέρνησης δεν πρέπει να ευθύνεται ο Γερμανός φορολογούμενος», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κάουντερ σε εκδήλωση του κόμματός του στο Βερολίνο και πρόσθεσε:

«Ο τόνος από την Αθήνα δεν μου αρέσει. Δεν συμπεριφέρεται έτσι ο έναν στον άλλον στην Ευρώπη», για να τονίσει ότι μια κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να σκεφτεί και να φτιάξει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Θα έπρεπε επίσης να παραμείνει η τρόικα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αλλάξουμε κάτι σε αυτό».

 

ZENITH