Skip to main content

Σκληρό τελεσίγραφο Eurogroup: Παράταση μέχρι την Παρασκευή ή... τίποτα

Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. «Δεν υπάρχει εναλλακτική, παράταση ή τίποτα», τόνισαν Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί.
Tελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι την Παρασκευή έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δια στόματος του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου σημειώθηκε η απόλυτη ρήξη Ελλάδας-εταίρων (περισσότερα εδώ), ο κ. Ντάισεμπλουμ κάλεσε την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για το 30% του προγράμματος. «Κάθε αίτημα θα γίνει στη βάση της συνεργασίας με το Eurogroup. Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει αν θα κάνει το αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με την ελαστικότητα που διαθέτει. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί. Όλο το Eurogroup αναμένει το αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, με ρήτρα ευελιξίας και τήρηση των δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Η προτίμησή μου είναι η επέκταση του προγράμματος. Και νομίζω ότι είναι εφικτό. Δεν με απασχολεί πώς θα το πει κάποιος, αλλά η βάση είναι το τρέχον πρόγραμμα πάνω στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν θα κάνω καμία εικασία για το μέλλον. Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία είδους επέκταση του προγράμματος. Είναι διαφορετικοί όροι που έχουν όμως το ίδιο νόημα.  Δεν ειναι μια συζήτηση περί λέξεων. Εμείς χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους γιατί προκύπτουν από τους κανόνες του EFSF και ESM από τα επίσημα κείμενα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως χρειάζεται χρόνος, τον οποίο παρέχει η επιμήκυνση του προγράμματος. «Πρέπει να επιμηκύνουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα. Θα επέτρεπε στην Ελλάδα να κάνει χρήση της ευελιξίας, όσον αφορά την αντικατάσταση ορισμένων μέτρων από ισοδύναμα», είπε, σημειώνοντας πως η επιμήκυνση του προγράμματος θα συνάδει με δεσμεύσεις, ενώ απέρριψε τις μονομερείς ενέργειες. «Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις προς τους εταίρους της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Είπε ακόμη ότι και ένα νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν είναι ευχάριστα, καθώς, όπως είπε, ο ΕSM έχει πολλές ρήτρες.
 
Ο προέδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είναι απογοητευμένοι από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος. Δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε κοινά βήματα με την Ελλάδα, δεν υπάρχει κοινό πεδίο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει εναλλακτική
 
Σαφές μήνυμα ότι η παράταση του προγράμματος είναι η μοναδική επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι έστειλε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο για την Ελλάδα μόνο παράταση του μνημονίου, είναι μονόδρομος», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να κάνει χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα του.
 
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως θα συνεχιστεί ο διάλογος μέχρι τη νέα προθεσμία που έχει δοθεί. «Όλοι στο Eurogroup συμφώνησαν ότι πλέον είναι θέμα της Ελλάδος να πάρει πρωτοβουλίες», δήλωσε.
 
«Να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι. Το πρόγραμμα - μνημόνιο της Ελλάδος είναι η λύση», σημείωσε.
 
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι για το Ταμείο δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Όπως είπε, πρώτα θα υπάρξει παράταση και μετά αναθεώρηση του προγράμματος. «Εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει», ανέφερε.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τελευταία εκταμίευση του ESM προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ZENITH