Skip to main content

Σκόπια: Έρχεται το τέλος του Γκρούεφσκι

Επειδή τα πράγματα στην πΓΔΜ βρίσκονται εκτός ελέγχου, ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι χθες προστάτευαν τον κ. Γκρούεφσκι, προωθούν τον σχηματισμό «οικουμενικής κυβέρνησης»

Συνταρακτικές είναι αποκαλύψεις από τον ηγέτη της σκοπιανής αντιπολίτευσης κ. Ζάεφ, συμφώνως προς τις οποίες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι έχει εγκαθιδρύσει μια απίστευτη δικτατορία, που στηρίζεται στις απολύτως ελεγχόμενες Δικαιοσύνη και Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες προΐσταται ο εξάδελφος του κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Ζάεφ, καθημερινώς παρουσιάζει και κάποια μαγνητοφωνημένη συνομιλία του κ. Γκρούεφσκι με Σκοπιανούς και αλλοδαπούς, από τις οποίες αποδεικνύεται ο χρηματισμός του με μεγάλα ποσά για απευθείας αναθέσεις έργων, μέρος των οποίων μοιραζόταν στους υπ’ αυτόν χρησιμοποιούμενους για κάλυψη των έκνομων ενεργειών.

Ο κ. Γκρούεφσκι αντί να απαντήσει επί της ουσίας, απείλησε τον κ. Ζάεφ ότι θα τον συλλάβει -εχθές, εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δημόσια ομιλία του, είπε ότι αν συλληφθεί ο κ. Ζάεφ «θα χυθεί αίμα»- και κατηγόρησε ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι τον προμήθευσαν με παράνομο μαγνητοφωνημένο υλικό. Ο σκοπιανός Τύπος αμέσως έδειξε την Ελλάδα, αλλά μόλις προχθές ο κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο ότι οι μυστικές υπηρεσίες που ανέφερε, ήταν βρετανικές. Το πρόβλημα δηλαδή για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δεν είναι η ουσία των αποκαλύψεων, αλλά ποιος υπέκλεψε τις συνομιλίες. Κάτι παρόμοιο έκανε ο κ. Ερντογάν, και έστειλε στην τουρκική «Δικαιοσύνη» πληθώρα αστυνομικών.

Επειδή τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου, ήδη συζητούν οι Ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι χθες προστάτευαν τον κ. Γκρούεφσκι, τον σχηματισμό «οικουμενικής κυβέρνησης» η οποία θα ελέγξει τις κατηγορίες και θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Σημειώνω, ότι μεταξύ των κατηγοριών από τον κ. Ζάεφ, υπάρχουν και αποδείξεις για η παράνομη αναγνώριση του εκλογικού δικαιώματος σε 200.000 πολίτες της Αλβανίας σλαβικής καταγωγής. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα των Σκοπίων, ικανός για να εκλέξει κυβέρνηση.

Βεβαίως, η ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Γκρούεφσκι από την εξουσία, θα φέρει τον κ. Ζάεφ στην κυβέρνηση, ο οποίος δέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως δέχονται και τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Όμως, ο κ. Ζάεφ είναι ανυποχώρητος στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας. Δηλαδή, οι Σλάβοι και οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων, θα είναι «Μακεδόνες».

Είναι άγνωστο τι σκέπτεται επ’ αυτού η ελληνική κυβέρνηση, αφ’ ης στιγμής το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, και τυπικώς η Ελλάδα δεν έχει λόγο. Αν όμως γίνει αποδεκτή η θέση του κ. Ζάεφ, τότε προς τι όλη αυτή η υπερ-εικοσαετής διαμάχη; Και θα αποδεχθούμε εμείς να ονομάζονται «Μακεδόνες» οι Σλάβοι, ενώ ούτε καν το συζητούν οι Βούλγαροι; Δεν γνωρίζω αν μέσα στις υποχωρήσεις που θα απαιτήσει η Γερμανία να κάνουμε, προκειμένου να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα αναγκαία ευρώ, θα είναι και η υποχώρηση στο Σκοπιανό Ζήτημα (το οποίο κάποιοι ανοήτως αποκαλούν «Μακεδονικό Ζήτημα»).

Θέμα βεβαίως θα προκύψει και με τους Αλβανούς, οι οποίοι μόλις εχθές αντέδρασαν εντόνως στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, που είπε ότι «βρίσκεται στο Τέτοβο, την σπουδαία αυτή μακεδονική πόλη». Οι Αλβανοί της περιοχής του Τετόβου (του ενός τρίτου των Σκοπίων, δηλαδή) του απάντησαν οργισμένοι, ότι το Τέτοβο δεν έχει καμιά σχέση με Μακεδονία, επειδή βρίσκεται στην αρχαία Δαρδανία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τις οποίες ελπίζω να παρακολουθεί μετά προσοχής το ελληνικό ΥΠΕΞ και να έχει αποφασίσει ήδη για τις αντιδράσεις του.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Δυστυχώς, όσα έγραψα για μυστική συμφωνία Κύπρου-Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων, επιβεβαιώθηκαν. Η Κύπρος σταμάτησε τις γεωτρήσεις σε δικό της οικόπεδο, και επανέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Τουρκία, πέτυχε τον σκοπό της.

Μ.

ZENITH