Skip to main content

Σκουρλέτης: Εντός του 2016 η ολική επαναφορά του κατώτατου μισθού

Τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας για την πλήρη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2016, θα περιλαμβάνει διάταξη του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί τον Μάριο στη Βουλή.

Κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού καθώς και τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας έως την οποία θα φθάσει σταδιακά το επίπεδο των 751 ευρώ, θα περιλαμβάνει διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η διάταξη θα ισχύει εφάπαξ (δηλαδή δεν θα υπάρξει ξανά παρέμβαση υπουργού για το ύψος του μισθού), ενώ θα επισημαίνει τη δέσμευσή του να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του μισθού εντός του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις θα κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο, αφού πρώτα υπάρξει διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της επιβολής του κατώτατου μισθού από το κράτος και να απελευθερώσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως θετική εξέλιξη και επισημαίνοντας πως οι θεσμοί αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να συζητηθεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επέκταση της μετενέργειας από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, την επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων καθώς και του ύψους των αποζημιώσεών σε περίπτωση απόλυσης, στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Παράλληλα, θα υπάρουν διατάξεις για τον ΟΜΕΔ, ο οποίος θα ανακτήσει όλο το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε πριν το 2010. Για το θέμα αυτό θα γίνει αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας η έκτη σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για εξορθολογισμό του προστίμου των 10.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ ανέφερε ότι η επιθεώρηση εργασίας εισπράττει μόνο το 25% των προστίμων που επιβάλλονται για ανασφάλιστη εργασία, ενώ το υπόλοιπο 75% των προστίμων ακολουθεί τη διαδικασία της είσπραξης των δημοσίων εσόδων από την εφορία ή και μέσω της δικαστικής οδού.

 







 

ZENITH