Skip to main content

Σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ για τον Σάββα Ξηρό

Οργή στην Ουάσιγκτον για το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο στην αποφυλάκιση του καταδικασμένου τρομοκράτη της 17Ν. Μήνυμα ότι παγώνει η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για θέματα οικονομίας - Τι απαντά

Σωρεία αντιδράσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ειδικότερα η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο την αποφυλάκιση του τρομοκράτη της 17Ν, Σάββα Ξηρού, και τον κατ' οίκον περιορισμό του με «βραχιολάκι».

Μετά τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος χαρακτήρισε τη διάταξη μια πράξη «μη φιλική» για τη χώρα του (εδώ), και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την έντονη δυσφορία των ΗΠΑ για μια απόφαση, που, όπως είπε, απελευθερώνει καταδικασμένους τρομοκράτες και τους αφήνει να σχεδιάσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ δηλώνουν ευθέως πως εάν δεν αλλάξει η ρύθμιση και δεν μείνει στη φυλακή ο Ξηρός, και άλλοι τρομοκράτες, η χώρα θα αποσύρει τη μέχρι στιγμής εκφρασμένη από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα στήριξή της στην Αθήνα σε θέματα οικονομίας και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. «Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για θέματα οικονομίας παγώνει», αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ και προσθέτουν: «Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι τελικά δεν θα αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός. Δυστυχώς για τις σχέσεις των δύο χωρών, αυτό δεν επιβεβαιώνεται».

Στη δήλωσή του μπροστά από την είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας προς τιμήν των πέντε νεκρών Αμερικανών που δολοφονήθηκαν από τη 17Ν, ο κ. Πιρς τόνισε πως «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το εάν η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει την στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης απάντησε: «Ευχόμαστε στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά. Θέλουμε η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να εξέλθει από την κρίση δυνατότερη και σταθερή. Δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε θέματα σαν αυτό και δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα τα αγνοήσουμε».

Αφήστε τον Ξηρό και πιάστε τους τζιχαντιστές, το μήνυμα του Μαξίμου στις ΗΠΑ

Ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, προχωρούν σε υποδείξεις προς την Ουάσινγκτον, την οποία καλούν – εμμέσως – να ασχοληθούν με τους τζιχαντιστές και όχι τον Σάββα Ξηρό (περισσότερα εδώ).

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό. «Ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος», υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

ZENITH