Skip to main content

Σόιμπλε: Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο πάνε μαζί

Καταρχάς αρνητικός εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να καταθέσει αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας και όχι του προγράμματος.

Καταρχάς αρνητικός εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς  να καταθέσει αίτημα για την 6μηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας, αλλά όχι του προγράμματος. 

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη στο ZDF ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters- ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι "οι όροι του μνημονίου" και η "δανειακή σύμβαση" πάνε μαζί.

Εξακολουθώ να περιμένω δεσμευτικές και αξιόπιστες προτάσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα προχωρήσει με το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να ζητεί παράταση της δανειακής συμφωνίας, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν έχω λάβει τίποτα ακόμα, όχι».

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο με το υφιστάμενο πρόγραμμα και θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι ή να προσέλθει με μια καλύτερη λύση. Έως τώρα δεν έχουμε δει ούτε την αρχή μιας απάντησης σχετικά με αυτό», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», είπε.
 
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς ‘δεν χρειάζομαι πια λεφτά' και ‘δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια', βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε.
 

ZENITH