Skip to main content

Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Έλληνες, ανεύθυνη η κυβέρνηση που επέλεξαν

Λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις διαπραγματεύσεις ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Επιφυλακτικός για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική», προσθέτοντας ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

«Από αυτά που άκουσα για τις τεχνικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, είμαι πολύ σκεπτικός, αλλά θα λάβουμε αναφορά σήμερα και θα δούμε», δήλωσε o Γερμανός ΥΠΟΙΚ,  υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το Βερολίνο δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρά τούτο,  όπως διεμήνυσε, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει «το ελάχιστο των απαιτήσεων», χωρίς να δώσει όμως περισσότερες εξηγήσεις σε τι ακριβώς αναφερόταν.

«Λυπάμαι για τους Έλληνες, έχουν επιλέξει μία κυβέρνηση που φέρεται εντελώς ανεύθυνα», δήλωσε, στη συνέχεια, με το γνωστό κυνικό του τρόπο, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι αντιμετωπίζει το θέμα των διαβουλεύσεων με τους εταίρους της ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Σχετικά με τα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Η συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρχίζει στις Βρυξέλλες στις 16:00 (ώρα Ελλάδος). Την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας συνεδριάζει εκ νέου για να εξετάσει και την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

ZENITH